Annons

KD föreslår mål för svensk självförsörjning

KD vill att Sverige når en självförsörjningsgrad av livsmedel på minst 75 procent.
Men det kräver bland annat att skolor och äldreboenden köper mer svensk mat.
Politik • Publicerad 1 april 2022
Partiledaren Ebba Busch talar under Kristdemokraternas kommundagar i Karlstad.
Partiledaren Ebba Busch talar under Kristdemokraternas kommundagar i Karlstad.Foto: Pontus Lundahl/TT

Kristdemokraterna (KD) vill att målet på 75 procent ska uppnås snarast, men har inte satt något årtal.

Målet syftar dels till att stärka det svenska jordbruket och dels till att Sverige klarar sin försörjning vid kriser och krig.

Annons

I dag står Sverige för 50 procent av livsmedelsbehovet.

– Varannan tugga vi äter är importerad, säger KD-ledaren Ebba Busch.

Hon pekar på att Sverige i dag bara är självförsörjande på morötter, socker och spannmål. Enligt KD:s siffror har Finland en självförsörjningsgrad på 80 procent och Danmark på 125 procent.

Sveriges livsmedelsstrategi syftar redan i dag bland annat till att livsmedelsproduktionen ska öka. KD vill dock att strategin revideras så att skrivningar om målet på ökad livsmedelsproduktion får större tyngd gentemot andra lagar och regler.

Köp svenskt

Enligt KD ska målet på 75 procent nås genom att dels förbättra svenskt jordbruks konkurrenskraft och dels se till att kommuner, regioner och myndigheter köper mer svensk mat, till exempel till skolor och äldreboenden.

För att få fler att köpa svenskt så vill KD att regeringen tillsätter en samordnare för upphandling av livsmedel.

EU-regler sätter dock stopp för krav på att först och främst svenskproducerade livsmedel ska upphandlas. KD:s partisekreterare Peter Kullgren menar dock att tillåtna krav på till exempel djurskyddsnivå hos köttproducenter också kan leda till att fler köper svenskt.

Ökad beredskapslagring

KD vill även att beredskapslagringen av viktiga insatsvaror som jordbruket behöver för att producera livsmedel ökas skyndsamt. Det kan till exempel handla om drivmedel.

KD vill att marknadens aktörer åläggs att alltid hålla en viss volym av strategiskt viktiga livsmedel och insatsmedel i lager i utbyte mot ersättning från staten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons