Annons

Kazakisk guvernör avskedas efter oroligheter

Kazakstan • Publicerad 10 februari 2020
Kravallpoliser spärrar av en väg i den kazakiska orten Masantji i närheten av gränsen mot grannlandet Kirgizistan. Bilden är från i lördags.
Kravallpoliser spärrar av en väg i den kazakiska orten Masantji i närheten av gränsen mot grannlandet Kirgizistan. Bilden är från i lördags.Foto: Vladimir Voronin/AP/TT

Kazakstans president Kasym-Zjomart Tokajev avskedar guvernören och polischefen i Zjambylprovinsen efter våldsamma oroligheter i slutet av förra veckan. Även viceguvernören avskedas.

Tio människor dödades och över hundra skadades i sammandrabbningar som tros ha utlösts av en etnisk konflikt mellan kazaker och minoritetsgruppen dungan. Flera tusen människor flydde över gränsen till grannlandet Kirgizistan.

Annons

Säkerhetsstyrkor har kommenderats ut i regionen och marknader har stängts i det centralasiatiska landets största stad Almaty i grannprovinsen för att förebygga nya oroligheter.

Ny guvernör i Zjambyl blir tidigare vice premiärministern Berdibek Saparbajev.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons