Annons

"Katastrofalt" resultat för Biden

Pete Buttigieg – lägg det namnet på minnet. Den tidigare doldisen knuffar bryskt undan erfarne Joe Biden från ledarpositionen för Demokraternas moderata falang i kampen om att få utmana Donald Trump.
Men resultatet från Iowa överskuggas av rösträkningskaos.
USA • Publicerad 5 februari 2020
Den demokratiske presidentaspiranten Pete Buttigieg, till vänster, skakar hand med konkurrenten Joe Biden på scenen vid Otterbein University i Westerville i Ohio under en primärvalsdebatt i oktober.
Den demokratiske presidentaspiranten Pete Buttigieg, till vänster, skakar hand med konkurrenten Joe Biden på scenen vid Otterbein University i Westerville i Ohio under en primärvalsdebatt i oktober.Foto: John Minchillo/AP/TT

Mer än ett dygn efter att delstatens demokrater röstat på den de vill se företräda partiet i USA:s presidentval i höst har fortfarande bara 71 procent av resultatet presenterats. De stora förseningarna beror på problem med en ny app som var tänkt att förenkla inrapportering av röster, enligt Demokraterna i Iowa.

Och mitt i röstkaoset kommer också en stor överraskning i det att 38-årige Buttigieg ser ut att gå segrande från nomineringsmötena.

Annons

– Det är jättespännande. Buttigieg var helt okänd på nationell nivå för ett år sedan, säger USA-kännaren Elizabeth Walentin, som tidigare bland annat arbetat med Demokraternas valkampanjer.

Stor besvikelse

Den tidigare borgmästaren i South Bend i delstaten Indiana har i nuläget 26,8 procent av rösterna. Han placerar sig därmed strax före vänsterkandidaten Bernie Sanders (25,2 procent), som av många utmålats som favorit i Iowa.

Joe Biden – vicepresident under Barack Obama och som länge varit demokraternas favorit i nationella opinionsundersökningar – ser ut att få nöja sig med runt 15,5 procent och en blek fjärdeplats, efter den andra vänsterorienterade presidentaspiranten Elizabeth Warren (18,4 procent).

– Det många kommer att ta med sig från Iowa är frågan hur det kunde gå så katastrofalt dåligt för Biden, säger Walentin.

– En förklaring är att han tvingades dela på rösterna från högerorienterade väljare med Amy Klobuchar (femma med 12,6 procent). Han har inte heller satsat så stort på just Iowa. En annan förklaring är att många kanske tagit för givet att det kommer att gå bra för Biden och därför kostat på sig att stödja en annan kandidat.

Det viktiga andrahandsvalet

Vid nomineringsmötena i Iowa röstar inte väljarna i traditionell mening, utan samlas i skolor, kyrkor, bibliotek eller andra allmänna lokaler i hundratals mindre distrikt för att uttrycka stöd för sin kandidat. Deltagarna gör detta genom att ställa sig i den del av rummet som avdelats för deras förstahandsval. De som väljer en presidentaspirant som hamnar under en viss andel stöd, oftast 15 procent av de närvarande, och därmed räknas bort har möjlighet att välja någon av de andra aspiranterna.

En bidragande orsak till Buttigiegs oväntat starka resultat kan vara att han varit mångas andrahandsval – något som kan ge en fördel framöver.

– Det här är en kamp som står mellan ganska många så därför är det intressant vem väljarna skulle gå över till om deras huvudkandidat hoppar av, säger Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad.

Iowa är först ut i den amerikanska primärvalssäsongen och den som vinner delstaten brukar få ett tydligt försprång inför resten av processen i form av ökad medial uppmärksamhet och mer kampanjbidrag. Men effekten av årets resultat lär grumlas av rösträkningskaoset.

– Om Buttigieg hade stått som klar segrare under måndagen så skulle det ha fått ännu större genomslag. Nu har de andra aspiranternas kampanjer lättare att flytta fokus till New Hampshire (nästa delstat att rösta, den 11 februari), säger Walentin.

Inte representativ

Annons

Iowa är, med sin övervikt av vita mittenorienterade väljare, inte en särskilt representativ stat för USA som helhet.

– Så det är inte säkert att Buttigiegs framgångar är ett tecken på en större sensation.

– Det är mer anmärkningsvärt att Biden går så dåligt. Att han ser ut att komma först på fjärde plats är en väldigt besvärande indikation för honom på att han inte når ut. Det gör att hans kampanj måste kraftsamla och försöka få grepp om vad som gör att man inte stöttat honom.

Oavsett vem som i slutändan blir Demokraternas presidentkandidat får personen en svår match mot Trumps effektiva kampanjmaskineri. De främsta i Iowa, Buttigieg och Sanders, kan både ha en fördel och nackdel i att de sticker ut på olika sätt.

– Sanders är ett extremt osäkert kort i det här sammanhanget eftersom han står så långt till vänster och riskerar att skrämma bort mittenväljare. Men han är väldigt duktig på att mobilisera gräsrötter och många som i normala fall inte röstar, säger Frida Stranne.

När det gäller Buttigieg, som står mer i mitten politiskt, är frågan delvis hur hans homosexuella läggning skulle tas emot av den viktiga värdekonservativa väljargruppen.

– Den frågan har dock blivit lite avdramatiserad på senare år i den här gruppen, så jag tror inte att det är något som skulle bli avgörande.

– Däremot är han egentligen för ung. I det här rejset kan det dock vara en fördel eftersom de andra är så oerhört gamla.

Mattias Mächs/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons