Annons

Katalansk zon spärras av efter virusökning

Fler än 200 000 människor isoleras från omvärlden efter en ny virusvåg i Katalonien i Spanien.
Spanien • Publicerad 4 juli 2020
Bland annat Lleida spärras av efter en ny våg av covidsmitta.
Bland annat Lleida spärras av efter en ny våg av covidsmitta.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Delar av den autonoma regionen Katalonien har infört nya, stränga coronarestriktioner efter den senaste tidens nya smittspridningsvåg.

Fler än 200 000 människor påverkas av de nya reglerna, däribland invånarna i staden Lleida som har runt 140 000 invånare.

Annons

– Vi har bestämt oss för att spärra av Segrià till följd av data som bekräftar en distinkt ökning i covid-19-infektioner, säger Kataloniens regionpresident Quim Torra till reportrar.

Befolkningen i grevskapet Segrià, som ligger i den västra delen av Katalonien och innefattar 38 kommuner, är från och med klockan 12 på lördagen förbjuden att röra sig utanför den avspärrade zonen. Resor in i regionen tillåts inte heller.

Vid fruktodlingar

Under gårdagen rapporterade Spanien 17 dödsfall under det senaste dygnet – den högsta siffran sedan den 19 juni. Bara i Lleida registrerades 155 nya smittofall mellan torsdagen och fredagen, skriver spanska El País , flera av dem vid fruktodlingar.

Enligt det regionala hälsovårdsdepartementet har därmed totalt 3 706 smittfall registrerats i Lleida och 72 860 i hela Katalonien.

Besök förbjuds

De nya restriktionerna påverkar även transporter och affärsverksamheter, enligt El País. Invånarna uppmanas att undvika sammankomster med fler än tio personer och besök på äldreboenden förbjuds.

Det hårt coronadrabbade Spanien öppnade gränserna för besökare från Schengenområdet och Storbritannien den 21 juni. Tidigare i veckan började även turister från tolv länder utanför EU att välkomnas till landet.

Spanien har hittills registrerat 28 385 dödsfall i covid-19, vilket i absoluta tal gör det till Europas fjärde värst drabbade land, efter Storbritannien, Italien och Frankrike. Katalonien står för runt 5 600 av de spanska dödsfallen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons