Annons

Kärnkraftverk har mist extern strömförsörjning

Kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina har efter ny beskjutning tappat den sista externa strömförsörjningen och drivs nu enbart på dieselgeneratorer.
Reaktorerna är dock avstängda sedan en tid och kylbehovet är betydligt lägre än tidigare.
Ukraina • Publicerad 8 oktober 2022
Zaporizjzja kärnkraftverk. Arkivbild från augusti tillhandahållen av det ryska försvarsdepartementet.
Zaporizjzja kärnkraftverk. Arkivbild från augusti tillhandahållen av det ryska försvarsdepartementet.Foto: Rysslands försvarsdepartement/AP/TT

Kraftverket förlitar sig nu enbart på nödgeneratorer som drivs av diesel för att behålla den ström som behövs för att kyla ned verkets sex reaktorer och andra avgörande säkerhetsfunktioner, uppger Internationella atomenergiorganet IAEA.

Avbrottet inträffade under tidig natt mot lördagen lokal tid och kärnkraftverkets säkerhetssystem fungerar fortsatt normalt, uppger IAEA.

Bränsle för tio dagar

Annons

Reaktorerna är avstängda sedan flera veckor, men de kräver ström för att behålla avgörande säkerhetsfunktioner. Kraftverkets dieselgeneratorer har samtliga tillräckligt bränsle för att drivas i tio dagar. Arbetet för att laga den förstörda strömkällan pågår.

IAEA-chefen Rafael Grossi säger i ett uttalande att 16 av kärnkraftverkets dieselgeneratorer startades automatiskt i samband med att den externa strömförsörjningen försvann. Sedan läget stabiliserats stängdes tio av generatorerna av.

"Den återupptagna beskjutningen, med nedslag på kraftverkets enda externa kraftkälla, är oerhört ansvarslös. Kärnkraftverket Zaporizjzja måste skyddas", säger Grossi.

"Jag kommer snart resa till Ryssland och sedan återvända till Ukraina för att nå en överenskommelse om en skyddszon runt kraftverket. Det är fullständigt nödvändigt", säger han vidare.

Avställda reaktorer

Lennart Bons, tjänsteman i reaktorberedskap vid Strålsäkerhetsmyndigheten, säger att kylbehovet är betydligt mindre än tidigare eftersom reaktorerna är avställda sedan flera veckor tillbaka.

– Men det värsta scenariot är att man tappar all strömförsörjning och då tappar man all kylning till reaktorerna och då avtäcks härdarna på reaktorerna och så småningom kommer någon slags härdsmältescenario. Men eftersom de varit avställda så länge ligger det väldigt, väldigt långt fram i tiden. Jag kan inte tänka mig att man inte skulle kunna fixa strömförsörjningen på den tiden.

Den snabba lösningen är naturligtvis att tillföra mer diesel till kärnkraftverket, säger Lennart Bons, som dock inte vet hur möjligheterna ser ut för för att kunna göra det.

– Men de har tappat ytterkraft från och till flera gånger och de är fantastiskt duktiga på att laga det.

Även för en tid sedan var kärnkraftverket helt utan extern strömförsörjning, men då gällde det endast under omkring en timme, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons