Annons

MP: Visitationszoner är rasistiskt

Högeroppositionen kräver hårdare tag mot gängen – bland annat visitationszoner.
Politik • Publicerad 8 februari 2022
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi (MP) under måndagens partiledardebatt i TV4.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi (MP) under måndagens partiledardebatt i TV4.Foto: Fredrik Sandberg /TT
Från vänster; Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M), Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) under måndagens partiledardebatt i TV4.
Från vänster; Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M), Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) under måndagens partiledardebatt i TV4.Foto: Fredrik Sandberg /TT
"Antingen har vi mjukislinjen som vi haft i decennier i de här områdena, eller så tar vi tag i det", sade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) under måndagens partiledardebatt i TV4.
"Antingen har vi mjukislinjen som vi haft i decennier i de här områdena, eller så tar vi tag i det", sade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) under måndagens partiledardebatt i TV4.Foto: Fredrik Sandberg /TT

I TV4:s partiledardebatt angrep M, KD och SD regeringen hårt för att inte ta hårdare tag mot kriminella gäng.

De vill bland annat ge polisen rätt att upprätta visitationszoner, införa anonyma vittnen, kriminalisera deltagande i brottsgäng och slopa straffrabatten helt för unga mellan 18 och 21, inte bara när det gäller grova brott.

Annons

– Varför säger ni nej till alla dessa åtgärder, som ni vet att polisen skulle ha nytta av här och nu, sade KD-ledaren Ebba Busch.

S-ledaren, statsminister Magdalena Andersson, pekade på att regeringen skärpt 60 straff och gjort 30 nya handlingar kriminella.

"Tvekar inte"

– Resultatet ser vi. Många brottslingar sitter bakom lås och bom. I vår kommer vi med ytterligare åtgärder, sade Andersson.

– Jag tvekar inte en sekund. Vi ska fortsätta i den här riktningen.

Statsminister Andersson (S) underströk dock att det viktigaste just nu är att se till att stoppa att en ny generation unga rekryteras in i gängen. Det handlar bland annat om satsningar på skola, socialtjänst och att se till att människor i utsatta områden får jobb.

– Ni ser bara halva problemet, därför har ni bara halva lösningen, sade Andersson och riktade sig mot högeroppositionen.

Statsministern retade upp oppositionen när hon även drog in friskolor som ett problem.

– Det är fullständigt hårresande, sade KD-ledaren Ebba Busch.

Även V-ledaren Nooshi Dadgostar drog in friskolorna i debatten.

– Vi måste ta tillbaka kontrollen över den sönderkommersialiserade skolan, sade hon.

"Är rasistiskt"

Annons

Dadgostar hävdade också att många av de övriga partierna inte vågade göra något åt att de i rikare områden köper knark av förortsgängen.

– Vi måste stänga narkotikakranen, sade V-ledaren.

– Knarkhandeln ger oerhört mycket pengar till de här gängen.

MP:s Märta Stenevi upprördes över högeroppositionens förslag på att ge polisen rätt att upprätta tillfälliga visitationszoner, framför allt i jakt efter vapen. I de zonerna ska personer kunna visiteras utan krav på en konkret brottsmisstanke.

– Att peka ut alla i ett bostadsområde som potentiellt kriminella är inget annat än ett rasistiskt förslag, sade hon.

Inte heller S, C, L eller V är för visitationszoner.

– Visitationszoner går in på grundläggande fri- och rättigheter, sade C-ledaren Annie Lööf.

– Vi ska inte rasera den svenska rättsstaten.

Moderatledaren Ulf Kristersson menade att regeringens åtgärder mot gängen "biter inte".

Han hävdade att en stor anledning till att gängledare sitter bakom lås och bom i Sverige är att fransk polis lyckades knäcka krypteringsappen Encrochat.

"Tvingas anpassa sig"

Annons

– Det som skulle kunna bita, det säger ni nej till, sade Kristersson.

Som ett ytterligare exempel på förslag som skulle bita pekade han på M-förslaget om att kriminella borde vara tvungna att bevisa att till exempel lyxbilen inte betalats med pengar från brott.

Liberalerna står bakom flera av högeroppositionens förslag men inte alla, som anonyma vittnen och visitationszoner. Partiledaren Nyamko Sabuni efterlyste stora investeringar i skolan och att föräldrar måste ta ökat ansvar för sina barn.

– Den förälder som tillåter kriminell verksamhet i hemmet ska kunna vräkas från bostaden.

SD-ledaren Jimmie Åkesson anklagade den tidigare rödgröna regeringen och nuvarande s-regering för att sakna politisk vilja att göra något åt gängen.

– Vi har ett gäng som lett landet i sju år och som skapat den här situationen vi nu befinner oss i, sade han.

– Antingen har vi mjukislinjen som vi haft i decennier i de här områdena, eller så tar vi tag i det.

Enligt honom har samhället "formligen öst pengar över de här områdena sedan 1990-talet".

– Vi måste tvinga de här människor att anpassa sig, sade Åkesson, och ville att de som inte anpassar sig ska få indragna bidrag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons