Annons

Seger: "Vi spelar för mer än bara Sverige"

Kaptenens rygg är hel. Nu börjar fotbolls-VM för Sverige.
Och det är inte vilket mästerskap som helst den här gången, säger Caroline Seger.
Fotboll • Publicerad 10 juni 2019
– Jag hoppas att det här VM:et blir det största som vi har upplevt, säger Sveriges lagkapten Caroline Seger.
– Jag hoppas att det här VM:et blir det största som vi har upplevt, säger Sveriges lagkapten Caroline Seger.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det var när Seger fick frågan om vilka ambitioner det svenska laget har i VM, som svaret kom. Den 34-åriga lagkaptenen – som också meddelade att hennes krånglande rygg är hundraprocentig inför tisdagens premiär mot Chile – ser det pågående mästerskapet som något särskilt speciellt.

– Jag tror att de flesta länderna känner att de vill vinna VM, för det blir så mycket mer än att bara vinna VM. Med tanke på frammarschen som finns i damfotbollen, hur stort trycket är och hur stort intresset är, så vet man hur mycket en framgång skulle påverka damfotbollen för det landet som vinner.

Outsider

Annons

Någon uppskriven guldfavorit är inte Sverige. Men väl en outsider med ett svårgenomträngligt försvar, ett lag som kan överraska. Den rollen passar den blågula truppen väl.

– Har vi någonsin varit guldfavorit? Det är väl samma roll som vi egentligen alltid har haft, som jag tycker passar oss alldeles utmärkt, säger Caroline Seger.

– Nu hoppas jag att det här VM:et blir det största som vi har upplevt för alla inblandade. Men naturligtvis är våra ambitioner väldigt höga. Som alla andra vill vi vinna, men man känner att det är mycket som står på spel. Man spelar för mer än bara för Sverige.

Vanligtvis brukar Sverige träna på matcharenan dagen före match. Nya rutiner gjorde att de svenska spelarna, som vanligt outfitmässigt synkroniserade i blågul mjukisdress, nu fick nöja sig med att promenera omkring på Roazhon Parks gräsmatta en liten stund. Det togs många selfies, Julia Roddar bjöd på en kortare dansuppvisning och stämningen tycktes mer än lovligt uppsluppen.

Inspirerad av Rosling

Utifrån sett tycks känslan i den svenska truppen vara ytterst harmonisk, och förbundskapten Gerhardsson tror starkt på det lag som han tog över för snart två år sedan.

– En fin man som tyvärr inte lever längre, Hans Rosling, pratade om ”possibilities”. Om du har en känsla i kroppen att du har en möjlighet att vinna VM, så måste du få lov att tänka det. Men du kommer inte dit förrän du har vunnit första matchen, andra matchen och så vidare. Jag tycker att EM senast, med en final mellan Nederländerna och Danmark, visade att det finns en möjlighet, och den känslan tar jag med mig till premiären, säger Peter Gerhardsson.

Sverige går in i premiären som storfavorit. Chile, rankat 39:a i världen, ska normalt sett inte orsaka några större problem, men en premiär i ett fotbolls-VM brukar inte bete sig som andra matcher.

– Chile är ett lag på frammarsch som har bra kvaliteter i vissa delar av sitt spel. Och en öppningsmatch är alltid lite speciell, och det gäller att hantera det både fysiskt och mentalt, säger Gerhardsson.

Målvakten Jennifer Falk tränade inte på måndagen, men börjar må bättre efter sin förkylning, och Gerhardsson tror att alla 23 spelare finns tillgängliga till matchen mot Chile.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons