Annons

LO varnar för konflikt

Regeringen fortsätter att brottas med frågan om på vilket sätt LO ska få vara med i arbetet med ny lagstiftning om arbetsrätten.
LO:s ordförande Susanna Gideonsson varnar för konflikt på arbetsmarknaden om LO ställs åt sidan.
Politik • Publicerad 3 november 2020
LO:s ordförande Susanna Gideonsson varnar för konflikt på arbetsmarknaden om LO ställs åt sidan. Arkivbild.
LO:s ordförande Susanna Gideonsson varnar för konflikt på arbetsmarknaden om LO ställs åt sidan. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson / TT
Liberalernas arbetsmarknadspolitiske talesperson Arman Teimouri vill inte ge LO någon gräddfil i förhandlingarna om las. Arkivbild
Liberalernas arbetsmarknadspolitiske talesperson Arman Teimouri vill inte ge LO någon gräddfil i förhandlingarna om las. ArkivbildFoto: Ali Lorestani/TT
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) balanserar på slak lina om LO:s roll. Arkivbild.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) balanserar på slak lina om LO:s roll. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Sedan regeringen bestämt sig för att slänga den kritiserade las-utredningen i papperskorgen och i stället gå vidare med överenskommelsen mellan tjänstemannafacket PTK och Svenskt Näringsliv, har nya problem dykt upp.

Frågan är om LO, som sagt nej till överenskommelsen, ska få inflytande genom att sitta med i en referensgrupp när arbetsmarknadsdepartementet går vidare med en utredning.

Annons

– LO kommer inte att ha någon gräddfil i den fortsatta processen, säger Liberalernas arbetsmarknadspolitiske talesperson Arman Teimouri.

Betala priset

Enligt Susanna Gideonsson är det självklart att LO ska vara med i utformningen av ny lagstiftning som ska omfatta hela arbetsmarknaden och skapa trygghet för LO:s medlemmar.

Annars hotar konflikt.

– Får vi inte en sådan lagstiftning så får vi ta det via avtalsrörelserna, så får politiken betala priset den vägen, om de nu tycker det är viktigare än att få stabilitet och lugn och ro och ordning och reda på arbetsmarknaden, säger Gideonsson.

– Men just nu känns det som det är viktigare att plocka politiska poäng än att se till att det faktiskt fungerar, säger hon.

TT: Det låter som ett hot?

– Ja, det är inte ett hot, det är en realitet. Kan vi inte lösa det den fredliga vägen måste vi ta till andra vägar, vi har ju ingenting annat att göra. Antalet som går på otrygga anställningar ökar ju år för år. Vi kan inte ha det så på svensk arbetsmarknad, det är inte rimligt, säger Susanna Gideonsson.

Enligt henne är det självklart att LO ska ingå i en referensgrupp när regeringskansliet tar fram den nya lagstiftningen.

Nordmark vill ha med alla

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) har inga exakta besked om hur utredningen ska utformas, när den ska tillsättas, när den ska vara klar med ett lagförslag eller vilka som ska få sitta i referensgrupper. Det måste först diskuteras med C och L.

– Men för mig är det självklart att LO, TCO, Saco och arbetsgivarna får möjlighet att bidra med sina perspektiv och att vi får så brett stöd som möjligt från svensk arbetsmarknad, säger Nordmark.

Annons

– Vi har fem miljoner anställda i det här landet, och det måste funka både för busschauffören, sjuksköterskan likväl som för den privata tjänstemannen.

Ingen gräddfil

Till synes byråkratisk formalia om referensgrupper och departementsutredningar har nu blivit känslig politik.

– Vi har inte diskuterat hur den fortsatta processen ska vara, men för oss är det väldigt klart och tydligt att LO inte ska ha någon gräddfil in i den fortsatta politiska processen för att ändra lagstiftningens inriktning, säger Arman Teimouri (L).

Han understryker att det fortfarande inte har beslutats något om den fortsatta hanteringen.

– Det som däremot står klart är att LO valt att lämna förhandlingsbordet. Då är det inte rimligt att de ska ha någon påverkan på lagens inriktning under den fortsatta politiska processen, säger Teimouri.

Kommunal håller öppet

Även PTK har synpunkter på LO:s roll. I en intervju i Arbetet säger PTK:s förhandlingschef Martin Wästfelt att LO inte kan få mer inflytande än andra remissinstanser.

Det är inte heller aktuellt att LO skulle få samma inflytande som PTK och Svenskt näringsliv, framhåller han.

LO:s största förbund Kommunal och dess ordförande Tobias Baudin kan ha viss förståelse för hur PTK tänker. Men han menar att det här är upp till politikerna och han vädjar nu till dem att inte exkludera LO och 1,4 miljoner medlemmar. Det handlar inte om några jättestora förändringar som krävs men Kommunal vill bland annat ha in skrivningar om tryggare villkor för visstidsanställda.

– Då skulle vi kunna tolerera avtalet, säger Baudin till TT.

Enligt Wästfelt så kan politikerna bara påverka hur överenskommelsen ska bli lag, inte förändra innehållet.

Löfvens besked

Annons

I söndagens Agenda sade Stefan Löfven att det är självklart att LO ska få säga sitt.

– När regeringen påbörjar en utredning kommer vi inte säga att en part inte får yttra sig, så kan det inte gå till, sade han i Agenda.

Centerledaren Annie Lööf reagerade och skrev på Twitter att det är uteslutet att politiken ska ge "en part som inte tagit ansvar vid partsförhandlingarna" inflytande, och syftade på LO.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons