Annons

Ja till abort i Kansas speglar folkviljan

Befolkningen i Kansas har röstat för att behålla rätten till abort. Mätningar visar att en majoritet av amerikanerna ställer sig bakom aborträtten.
USA • Publicerad 3 augusti 2022
Kurva med synen på abort in USA från 1995 till juli 2022.
Kurva med synen på abort in USA från 1995 till juli 2022.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT
Besvikna Kansas-bor som röstat för att ta bort aborträtten från delstatens konstitution.
Besvikna Kansas-bor som röstat för att ta bort aborträtten från delstatens konstitution.Foto: Charlie Riedel/AP/TT

Invånarna i det republikanskt styrda Kansas fick ta ställning till ett förslag om att stryka formuleringar i delstatens konstitution som garanterar rätten till att genomgå proceduren. Om en majoritet röstat ja skulle det ha kunnat resultera i ett abortförbud.

Folkomröstningen i Kansas var den första om abort sedan USA:s högsta domstol upphävde den grundlagsskyddade aborträtten i juni. Det beslutet gjorde det möjligt för delstaterna att förbjuda abort, något som Republikanerna i Kansas försökt göra det senaste decenniet.

Annons

Valresultatet i Kansas visar att de som var för att behålla rätten till abort var betydligt fler än de som var emot.

Drygt 60 procent av väljarna var mot att ändra konstitutionen och knappt 40 procent för, när nästan alla röster räknats.

Stora skillnader

Detta går i linje med att en majoritet i USA ställer sig bakom aborträtten, vilket framkommit i flera studier.

62 procent av vuxna amerikaner anser att abort ska vara lagligt i alla eller de flesta fall, medan 36 procent vill att det ska vara olagligt i alla eller de flesta fall, enligt en mätning av opinionsinstitutet Pew som gjordes i juli i år.

Nära av sex av tio amerikaner är emot Högsta domstolens beslut att upphäva den grundlagsskyddade rätten till abort.

Skillnaderna är dock stora mellan partiernas väljare: 84 procent av demokraternas väljare tycker att abort ska vara lagligt, jämfört med 38 procent av republikanerna, enligt Pew.

Oväntat resultat

Utgången i valet innebär att det även fortsättningsvis kommer att vara möjligt att genomföra en abort fram till graviditetsvecka 22 i Kansas.

Resultatet ses som oväntat i en konservativt präglad delstat med lång historia av aktivism mot abort. Betydligt fler aborträttsförespråkare än förutspått tog sig till vallokalerna. Enligt republikanske delstatsministern Scott Schwab hamnade valdeltagandet på uppemot 50 procent, en i sammanhanget hög siffra.

För Demokraterna, som ligger illa till i mätningarna inför mellanårsvalen till kongressen i november runtom i landet, ger valresultatet i Kansas hopp om att aborträtten är en stridsfråga som kan mobilisera väljarna.

"Enorm besvikelse"

Folkomröstningen i Kansas har setts som en temperaturmätning på hur upprörda vänstersinnade och moderata väljare är över Högsta domstolens beslut att upphäva den nationella rätten till abort.

Annons

Mallory Carroll, talesperson för antiabortorganisationen Susan B. Anthony Pro-Life America, beskrev valresultatet som en "enorm besvikelse" för rörelsen och uppmanade politiker som är emot abort att "gå på offensiven".

Fler omröstningar

Efter att Högsta domstolen lämnat över beslutet om aborträtten till delstaterna väntar folkomröstningar om frågan på flera håll. Ett tiotal delstater, däribland Kansas, har rätten till abort inskriven i sin konstitution, vilket endast kan upphävas i en folkomröstning. En sådan omröstningar väntar Kentucky i höst. Andra delstater, däribland Kalifornien och Vermont, ska rösta om att införa tillägg i konstitutionen som skyddar aborträtten.

Sedan Högsta domstolens beslut har över ett dussin delstater som styrs av Republikanerna förbjudit eller ytterligare begränsat aborter. Kansas har blivit en tillflyktsort för kvinnor som vill göra abort från delstater med hårdare abortlagar, som Texas och Oklahoma.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons