Annons

Kändisvalrossen Freya hotas av avlivning

Folk följer inte myndigheternas uppmaningar att hålla avstånd till den soldyrkande valrossen Freya som just nu befinner sig i Norge.
Nu hotas hon av avlivning.
Norge • Publicerad 12 augusti 2022
Valrossen Freya vilar mellan två vattenskotrar på en brygga i Oslofjorden på torsdagen.
Valrossen Freya vilar mellan två vattenskotrar på en brygga i Oslofjorden på torsdagen.Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Valrossen har blivit en attraktion och nyfikna människor badar alldeles för nära djuret som blir stressat av att visas i närheten av stora folkmassor. Situationen ökar behovet av att vidta åtgärder, rapporterar norska radiokanalen NRK.

– Vår största rädsla är att människor kan bli skadade, säger Nadia Jdaini, senior kommunikationsrådgivare vid fiskeridirektoratet, till kanalen.

Annons

– Vi rekommenderar återigen starkt att allmänheten håller avstånd där valrossen observeras och inte badar med den. Det är för den egna säkerheten och för djurens välbefinnande.

Fiskeridirektoratets bedömning är att allmänhetens oaktsamma beteende och brist på respekt för myndigheternas rekommendationer kan äventyra Freyas liv och hälsa.

– Djurskyddet har helt klart försämrats. Valrossen får inte tillräckligt med vila och de fackmän vi för dialog med anser att hon är stressad.

– Vi undersöker nu ytterligare åtgärder, där avlivning kan vara ett alternativ, säger Jdaini.

Valrossar finns normalt i Arktis. Freya antas komma från Svalbard, norr om Nordnorge, eller möjligen Grönland. Kändisvalrossen har tidigare setts till i band annat Nederländerna, Danmark och i svenska Smögen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons