Kanadas arbetslöshet ökar till 13 procent

Coronaviruset • Publicerad 8 maj 2020
En säsongsarbetare från Mexiko planterar jordgubbar på en gård i Quebec i Kanada. Personer med tillfälliga anställningar har drabbats hårdast av nedstängningen. Bilden är från i onsdags.
En säsongsarbetare från Mexiko planterar jordgubbar på en gård i Quebec i Kanada. Personer med tillfälliga anställningar har drabbats hårdast av nedstängningen. Bilden är från i onsdags.Foto: Graham Hughes/AP/TT

Kanada har förlorat omkring tre miljoner jobb under de senaste två månadernas nedstängning, enligt statistikmyndigheten Statistics Canada.

Arbetslösheten uppgår nu till 13 procent, bara en tiondels procentenhet under rekordet på 13,1 procent som uppmättes 1982.

Det dystra läget innebär att 6,7 miljoner invånare ansöker om arbetslöshetsstöd, och att strax över ett av fem hushåll uppger att de har svårt att få ihop ekonomin.

Kanadas samtliga provinser har förlorat jobb, men nedgången är som störst i Quebec som också har drabbats hårdast i fråga om smittade och avlidna i covid-19.

Flest jobb har försvunnit för personer i åldersgruppen 15-24, nyanlända, personer med lågbetalda yrken samt de med tillfälliga eller osäkra anställningar, enligt statistikmyndigheten.

Analytikerna hade dock räknat med högre arbetslössiffror än de som presenterats.

Sammanlagt 65 399 personer i Kanada har bekräftats smittade med coronaviruset, och 4 471 personer har avlidit i covid-1 enligt landets officiella siffror..

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.