Annons

Kanada slänger miljontals vaccindoser

Kanada • Publicerad 6 juli 2022
Miljontals doser av Astra Zenecas covidvaccin ska kasseras i Kanada. Arkivbild.
Miljontals doser av Astra Zenecas covidvaccin ska kasseras i Kanada. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Kanada planerar att slänga 13,6 miljoner doser av Astra Zenecas covidvaccin. Doserna har inte gått åt och har nu passerat bäst före-datum.

Landet tecknade avtal om 20 miljoner doser av vaccinet 2020. Drygt två miljoner kanadensare fick minst en dos, främst mellan mars och juni 2021.

Annons

Oron över ökad risk för blodproppar i samband med vaccinering det året gjorde att Kanada övergick till att använda Pfizers och Modernas vacciner. Beslut togs om att donera de över 17 miljoner återstående Astra Zeneca-doserna till andra länder.

Men nu konstaterar den kanadensiska hälsomyndigheten i ett uttalande att en stor del av vaccinet blivit för gammalt på grund av "begränsad efterfrågan" och "svårigheter med distribution" hos mottagarlandet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons