Annons

Kanada bannlyser engångsplast

Kanada • Publicerad 10 juni 2019
Uppsköljd plast på en strand i Sri Lanka. Nu vill Kanada minska mängden avfall som hamnar i havet. Arkivbild.
Uppsköljd plast på en strand i Sri Lanka. Nu vill Kanada minska mängden avfall som hamnar i havet. Arkivbild.Foto: Gemunu Amarasinghe/AP/TT

Sugrör. Påsar. Bestick. Det är några av de engångsartiklar i plast som Kanada planerar att förbjuda från och med år 2021. Målsättningen är att reducera mängden skräp och skydda världens hav, förklarar landets premiärminister Justin Trudeau. Men också att underlätta diskussionerna kring det egna köksbordet.

– För att vara ärlig är det som pappa svårt att förklara det här för mina barn. Hur förklarar du att döda valar sköljs upp på stränder runt om i världen, med magarna proppfulla av plast? säger Trudeau.

Engångsplast har under de senaste åren seglat upp som en het global fråga. EU beslutade i mars om ett liknande förbud, som även det ska träda i kraft 2021, och i maj förband sig 180 FN-länder att vidta åtgärder för att drastiskt minska mängden plast som hamnar i haven.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons