Annons

Kan bli rekordår för "världens dyraste" svamp

Vanlig i svenska skogar – men en eftertraktad delikatess i Japan. Svampexperten Perl-Axel Karlsson tror på ett rekordår för goliatmusseronen, som också kallas världens dyraste svamp.
Natur • Publicerad 16 augusti 2020
Goliatmusseronen är en av världens dyraste svampar, men vanlig i svenska skogar. Arkivbild.
Goliatmusseronen är en av världens dyraste svampar, men vanlig i svenska skogar. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

En välvd brunaktig hatt och en hård, böjd fot. Goliatmusseronen ser för ett otränat öga ut som vilken svamp som helst, men är en riktig dyrgrip.

I Japan har den samma status som traditionella delikatesser som kaviar och tryffel. Marknaden för svampen, som där heter matsutake, är värd mellan 30 och 40 miljarder japanska yen årligen, enligt Japan Times. Det motsvarar ungefär 2,4 till 3,2 miljarder svenska kronor.

Annons

– På marknader i Tokyo kostar den drygt 10 000 kronor kilot. Tokyo är ju en ganska dyr stad, men det är mycket pengar alltså, säger svampkonsulenten Per-Axel Karlsson.

Tror på rekordår

I Sverige däremot går den ofta under radarn. Den är vanlig i norra delarna av landet men får sällan samma uppmärksamhet som klassikern kantareller.

– Den trivs på magra tallhedar som ska vara minst 70 år gamla. Från Örnsköldsvik och uppåt så är det en vanlig svamp, vissa år finns det mängder och vissa år finns det jättelite. Precis som med alla arter.

I år tror Per-Axel Karlsson på det förstnämnda, vilket Piteå-Tidningen tidigare skrivit om. Han har redan nu fått flera rapporter om att folk har hittat goliatmusseroner – och tror, som han säger, att det "bara är förelöpare för det som ska komma".

– Jag har ingen kristallkula, men jag har hållit på med svamp i många år.

Tricket: Vicka på svampen

TT: Har du några tips på hur man hittar den?

– Svampen sitter väldigt långt ner i marken och den är böjd, så man måste vrida och vicka på den för att få upp den hel. Det finns en svamp som heter kragmusseron som folk brukar ta fel på, som orsakar illamående. Kragmusseron har en väldigt kort fot och sitter knappt alls nere i marken.

Per-Axel Karlsson är själv förtjust i smaken på goliatmusseron, men berättar att den måste tillagas på sitt eget speciella sätt. Det är mycket tuggmotstånd i den, så den behöver lång tid på spisen.

– Man kan rosta den och lägga i en soppa. Man kan också skära den i små kuber och steka den i olja i 30-40 minuter, och sedan woka ihop med lök, purjolök och nudlar. Det blir jättegott, säger han och tillägger:

– Men det måste vara olja, den går inte ihop med smör. Det är min bestämda uppfattning.

Fakta: Så känner du igen goliatmusseron

Goliatmusseronen är en skivling vars hatt kan vara uppemot 30 centimeter vid. Hatten är till en början kastanjebrun men får så småningom stora, bruna, tilltryckta fjäll mot ljusare bottenfärg. Svampens fot är mycket styv, jämntjock och något böjd. Den är ljus men har mörkbruna band eller fläckar. Då fruktkroppen ännu är ung täcks skivorna av en ljus hinna, som senare bildar en ring på foten. Svampen har en särpräglad, stark och något sötaktig lukt.

Arten växer tillsammans med tall på mager sandmark och hör i Sverige hemma främst i Norrland men den påträffas även då och då i södra Sverige.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons