Annons

Kamp mot klockan i sökande efter gruvarbetare

Mexikanska myndigheter planerar för att inleda sökarbetet nere i en kollapsad kolgruva i Coahuila i norra Mexiko, där tio arbetare suttit fast i över en vecka.
Mexiko • Publicerad 13 augusti 2022
Volontärer hjälper till med arbetet att pumpa ut vatten från den kollapsade gruvan i Coahuila i norra Mexiko. Bilden är från den 4 augusti.Foto: Alfredo Lara/AP/TT

Hundratals räddningsarbetare, bland dem soldater och militära dykare, deltar i insatsen.

Ett militärt specialteam har gjort flera nedstigningar i ett av schakten för att rensa bort bråte som blockerar framkomligheten, uppger den nationella räddningssamordnaren Laura Velázquez. Men man har ännu inte kunnat nå det 60 meter djupa schaktets botten, där tunnlar finns och där arbetarna tros ha fastnat vid gruvkollapsen.

Annons

Däremot har man lyckats pumpa bort stora mängder vatten ur ett av schakten där vattennivån nu reducerats till 70 centimeter från 30 meter efter kollapsen. De andra två schakten är fortfarande vattenfyllda upp till runt fyra meter.

Myndigheterna bedömer att 1,5 meter är en acceptabel nivå för att kunna komma fram nere i gruvan.

Fem gruvarbetare lyckades undsätta sig efter olyckan. Inga tecken har synts på att de övriga tio är vid liv.

Coahuila, som är landets ledande region för kolproduktion, har haft ett flertal allvarliga gruvolyckor genom åren. Den värsta inträffade 2006 när 65 personer miste livet i en explosion i gruvan Pasta de Conchos.

Förra året dog sju gruvarbetare i Coahuila efter att de blivit instängda till följd av en olycka.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons