Annons

Kambodjas regim officiellt segrare i valet

Kambodja • Publicerad 5 augusti 2023
Valresultatet i Kambodja tillkännagavs på lördagen genom landets statliga tv-kanal.
Valresultatet i Kambodja tillkännagavs på lördagen genom landets statliga tv-kanal.Foto: Heng Sinith/AP/TT

Kambodjas valmyndighet tillkännagav på lördagen det slutgiltiga resultatet för parlamentsvalet förra månaden – och bekräftade en "jordskredseger" för den sittande premiärministern Hun Sens regeringsparti.

I den statliga tv-kanalen TVK och på sociala medier uppger landets valkommitté att det redan styrande partiet hamnade på 120 av nationalförsamlingens 125 mandat. Resterande fem mandat går till det rojalistiska partiet Funcipec.

Annons

Valet, som hölls den 23 juli, har hårt ifrågasatts av västvärlden. Bland annat förhindrades ett uppstickarparti från att ställa upp med hänvisning till en teknikalitet.

EU, USA och andra länder har vägrat skicka valobservatörer eftersom de menar att valet saknar förutsättningar för att klassas som fritt och rättvist.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch hade valet "få likheter med en verklig demokratisk process".

Tre dagar efter valet meddelade premiärminister Hun Sen att han överlämnar regeringsmakten till sin son – men sade också att han tänker behålla sitt inflytande över politiken.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons