Annons

Kamala Harris blir historisk

Kamala Devi Harris, 56 år, har krossat flera viktiga glastak under sin karriär, men det här slår förstås ut allt.
Dottern till indiska och jamaicanska invandrare blir nu USA:s första kvinnliga vicepresident.
USA • Publicerad 7 november 2020
Kamala Harris – den första kvinnan i USA att bli vicepresident. Arkivbild.Foto: Michael Perez/AP/TT
Joe Biden och Kamala Harris blir det nya radarparet i Vita huset.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
Blivande vicepresidenten Kamala Harris.Foto: John Bazemore/AP/TT
Kamala Harris med maken Doug Emhoff i valfinalen.Foto: Michael Perez/AP/TT

– Vi gjorde det, Joe!

I en jublande video på Twitter ringde Kamala Harris upp Joe Biden på lördagen och gratulerade till presidentskapet.

Annons

Själv blir hon den högst uppsatta kvinnan i USA:s 244-åriga historia. Hon kommer med sin bakgrund också att ses som en färgstark representant för ett allt mer mångskiftande land.

Mamman och genforskaren Shyamala Gopalan kom till USA från Indien 1958. Pappan och ekonomiprofessorn Donald Harristre invandrade som student från Jamaica 1961. De har också dottern Maya Harris, 53 år, en politiskt aktiv jurist.

Hudflängt Trump

Den juristutbildade Kamala Harris blev 2016 den andra svarta kvinnliga senatorn. Hon har representerat delstaten Kalifornien där hon tidigare bland annat tjänstgjort som åklagare. Karriären tog henne till posten som delstatens högsta juridiska chef.

Hon var en av Demokraternas presidentkandidater, men luften i hennes kampanj gick ur i slutet av förra året.

Partiets val Joe Biden bad henne blir vicepresidentkandidat i augusti. Hon har utmärkt sig genom stenhård kritik av Donald Trump för dennes kaotiska hantering av coronakrisen, men även för presidentens rasism och hur han slagit ned på migranter.

I senatsförhör har hon gått hårt åt domare som Donald Trump utsett till Högsta domstolen.

Nätverkar med antirasister

Antirasism är en profilfråga för Kamala Harris. Hon håller kontakter med aktivister över hela landet och deltagit i Black lives matter-demonstrationer.

Nu har Kamala Harris och Joe Biden enorma bördor framför sig. USA är ett djupt polariserat land och hur Trumpanhängarna reagerar på valförlusten återstår att se.

"Det här valet handlar om så mycket mer än Joe eller mig. Det handlar om USA:s själ och vår villighet att kämpa för den. Vi har mycket arbete framför oss. Låt oss sätta i gång", skrev hon på Twitter sedan amerikanska medier fastslagit valsegern.

Den snart 78-årige Joe Biden har antytt att han inte kommer att ställa upp för en andra mandatperiod i valet 2024 – vilket kan ge vicepresident Harris chansen att spräcka det ultimata glastaket och bli världens mäktigaste kvinna.

Kallas "Momala"

Annons

I förra månaden intervjuades han i CBS:s "60 minutes" och fick frågan om han tror att Kamala Harris är skulle vara beredd att ta över Vita huset om något hände med honom.

Jadå, svarade Joe Biden snabbt och motiverade varför:

– Nummer ett, hennes värderingar. Nummer två, hon är smart som fan och nummer tre, hon har en ryggrad som står pall. Nummer fyra, hon är verkligen principfast. Och nummer fem, hon har betydande erfarenhet den största delstaten där hon lett justitiedepartement som är det näst största efter USA:s (federala) justitiedepartement.

Kamala Harris är gift med advokaten Douglas Emhoff. De har inga egna barn. Hans två barn från ett tidigare äktenskap kallar sin styvmamma "Momala".

Fakta: Kamala Harris

56-åriga Kamala Harris skrev i somras historia genom att bli den första svarta kvinnliga vicepresidentkandidaten i USA:s historia. 2016 blev hon den andra svarta kvinnliga senatorn, när hon valdes in som representant för delstaten Kalifornien.

Harris far är från Jamaica och hennes mor från Indien, men hon växte upp i Oakland i norra Kalifornien. Efter att ha bott en tid i Kanada och studerat vid Howard University i Washington DC återvände hon till sin hemstat för att jobba som åklagare.

2011 utsågs hon till delstatens högsta juridiska chef, motsvarande justitieminister.

Harris hade siktet inställt på Vita huset i fjol. Under den första valdebatten mellan Demokraternas aspiranter angrep hon sin nuvarande parhäst Joe Biden för att han tidigt i karriären samarbetat med senatorer som var för segregation, men hennes egen kampanj blev kortlivad och i december 2019 klev hon av.

Gift med advokaten Douglas Emhoff. Paret har inga egna barn.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons