Annons

Merkels kronprinsessa hoppar av

Tronföljden såg säkrad ut, men nu hoppar förbundskansler Angela Merkels kronprinsessa av.
Annegret Kramp-Karrenbauers överraskande besked skakar om tyska regeringspartiet CDU.
Tyskland • Publicerad 10 februari 2020
Annegret Kramp-Karrenbauer vill inte efterträda Angela Merkel som tysk förbundskansler. Hennes besked skakar regeringspartiet CDU.
Annegret Kramp-Karrenbauer vill inte efterträda Angela Merkel som tysk förbundskansler. Hennes besked skakar regeringspartiet CDU.Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Angela Merkels kronprinsessa Annegret Kramp Karrenbauer kastar in handduken.
Angela Merkels kronprinsessa Annegret Kramp Karrenbauer kastar in handduken.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

– Efter moget övervägande har jag beslutat att jag inte kommer att kandidera för att bli ny kanslerkandidat, säger Kramp-Karrenbauer på en presskonferens.

Några timmar tidigare hade AKK, som hon kallas, meddelat sitt beslut till CDU:s högsta ledning. Beskedet slog ned som en bomb.

Annons

Sedan Angela Merkel 2018 handplockade AKK till ny partiordförande för kristdemokratiska CDU har det setts som självklart att hon också ska kandidera som förbundskansler efter Merkel i valet nästa år.

Osäkert läge

Nu är det högst oklart vem som ska leda det största partiet i EU:s tyngsta medlemsland när Angela Merkel slutar.

Även om det var oväntat att beskedet kom nu, så har AKK:s ledarskap varit ifrågasatt under en längre tid. Många har tvivlat på hennes förmåga att leda partiet – och landet.

Nu senast ifrågasattes hennes auktoritet i samband med regionvalet i Thüringen. Partikollegorna trotsade den nationella CDU-linjen att inte ha något samröre med främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD). I stället röstade de tillsammans med AFD fram Thomas Kemmerich, från liberala FDP, till ny regeringschef i Thüringen.

Agerandet i Thüringen har fördömts av Angela Merkel och har lett till en häftig politisk debatt i Tyskland om tabut mot att närma sig och samarbeta med AFD.

Kvar som försvarsminister

Annegret Kramp-Karrenbauer tänker sitta kvar tills en ny partiordförande är på plats, och hon fortsätter också på jobbet som tysk försvarsminister. Även Angela Merkel vill att hon stannar i regeringen.

Att Merkels kronprinsessa nu lämnar partitoppen öppnar fältet för nya kandidater att ge sig in i leken om att bli tysk förbundskansler. I spekulationerna i tysk media radar männen upp sig, bland andra Friedrich Merz, tidigare CDU-ledare i förbundsdagen, och hälsominister Jens Spahn. Båda två var huvudkonkurrenter när AKK valdes till ny partiledare.

Maria Davidsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons