Annons

Källor: Fredsavtal allt närmare i Afghanistan

Afghanistan • Publicerad 12 februari 2020
Talibanernas delegation anländer till förhandlingar i Moskva i maj i fjol. Arkivbild.
Talibanernas delegation anländer till förhandlingar i Moskva i maj i fjol. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Fortsatta framsteg tycks ske i samtalen mellan talibanrörelsen i Afghanistan och USA. Ett fredsavtal kan komma att skrivas under redan denna månad om talibanerna trappar ner våldsamheterna betydligt, uppger två personer inom Afghanistans regering och en västerländsk diplomat.

Enligt källorna kan ett sådant avtal innebära att USA drar tillbaka sina styrkor från landet.

Annons

Uppgifterna kommer efter det att president Ashraf Ghani på tisdagen sade att ett möjligt genombrott skett i samtalen, som äger rum i Qatar.

Den fundamentalistiska talibanrörelsen har sedan den störtades i en USA-ledd invasion 2001 bedrivit krig mot afghanska myndigheter och utländsk militär. För närvarande finns omkring 13 000 amerikanska soldater i landet, samt ytterligare flera tusen soldater från andra Nato-länder.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons