Annons

Källa: Vapenkontrakt mellan Iran och Ryssland

Ett påstått vapenkontrakt visar att Iran har sålt ammunition till Ryssland för att användas i Ukrainakriget, uppger en källa för Sky News.
Dokumentets äkthet har inte kunnat verifieras från oberoende håll.
Ryssland • Publicerad 5 juni 2023
Iran uppges ha sålt ammunition till Ryssland. Tidigare har USA offentliggjort material om att Iran sålt drönare till det krigförande landet. Arkivbild.
Iran uppges ha sålt ammunition till Ryssland. Tidigare har USA offentliggjort material om att Iran sålt drönare till det krigförande landet. Arkivbild.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Kontraktet påstås visa en storaffär med olika typer av ammunition värda över motsvarande tio miljoner kronor. Det 16-sidiga dokumentet är, om det visar sig vara äkta, det första konkreta beviset på att Iran sålt ammunition till Ryssland.

– Detta är ett kontrakt mellan iranierna och ryssarna om krigsmateriel. Vi tror att det är 100 procent äkta, uppger en säkerhetskälla för Sky News.

Annons

Rysslands och Irans ambassader i Storbritannien har inte kommenterat uppgifterna. Ukraina och Storbritannien har uppgett att dokumenten kommer att undersökas.

Tidigare i år har Iran anklagats för att ha tillhandahållit stora mängder ammunition till Ryssland. USA har tidigare offentliggjort underrättelsematerial om att Iran har sålt hundratals attackdrönare till Ryssland.

Både Ryssland och Iran omfattas av omfattande sanktioner från omvärlden.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons