Annons

Källa: Israels armé börjar lämna Jenin

Den israeliska militären rapporteras ha börjat lämna Jenin efter två dagars storskaliga räder som krävt minst tretton liv. In i det sista rapporteras fortsatta strider.
Över 100 människor har sårats och tusentals uppges ha flytt från flyktinglägret i staden.
Mellanöstern • Publicerad 5 juli 2023
Israeliska pansarfordon på väg ut ur Jenin på Västbanken på tisdagen.Foto: Ariel Schalit/AP/TT
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu besökte på tisdagen en militärpostering vid gränsen mellan Israel och Västbanken, inte långt från Jenin.Foto: Shir Torem/AP/TT

Med pansarfordon, militärens bulldozrar och drönare har israeliska soldater i två dagar slagit till mot framför allt flyktinglägret Jenin. Räderna där flera hundra israeliska soldater deltagit beskrivs som några av de mest intensiva på många år. Insatserna är enligt Israel avsedda för att slå ned på militanta palestinier och förhindra attacker.

Sent på tisdagskvällen uppger en källa inom israeliska säkerhetstjänsten för nyhetsbyrån AP att soldaterna har börjat dra sig tillbaka från Jenin. Han påpekar att det är oklart hur lång tid tillbakadragandet kommer att ta, eftersom strider fortfarande pågår.

Annons

Tidningen Haaretz rapporterar med hänvisning till palestinska hälsodepartementet om en flygattack under kvällen mot en begravningsplats där minst en palestinier ska ha dödats. Sent på kvällen ska också strider ha utkämpats nära flyktinglägrets sjukhus där tre människor ska ha sårats.

Strax efter midnatt meddelade den israeliska armén att en soldat skjutits till döds på tisdagskvällen.

"Ingen engångshändelse"

Samtidigt som uppgifter om israeliskt återtåg sprids får palestinier varningar via lokal radiokommunikation att inte lita på uppgifter i israeliska medier om reträtt, eftersom det kan vara ett sätt att locka fram militanta palestinier ur gömslen.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu antydde tidigare att militäroperationen håller på att trappas ner.

– För tillfället slutför vi uppdraget och jag kan säga att vår omfattande operation i Jenin inte är en engångshändelse. Vi kommer att fortsätta så länge det behövs för att stoppa terrorismen, sade Netanyahu vid ett besök i utkanten av Jenin på tisdagen.

120 gripna

Militären säger sig ha beslagtagit vapen och sprängämnen och förstört tunnlar och kommandoposteringar. Enligt israeliska medier har minst 120 misstänkta militanta palestinier gripits sedan räden inleddes tidigt på måndagen.

Runt 4 000 palestinier har flytt från det stora flyktinglägret i staden, uppger stadens borgmästare Nidal al-Obeidi. De ska ha sökt skydd hos släktingar och i skyddsrum.

Enligt invånare finns varken vatten eller elektricitet i lägret och på tisdagen hålls många butiker stängda och mycket få människor syns ute på gatorna.

Förstörd infrastruktur

Läkaren Tawfeek al-Shobaki vid Ibn Sina-sjukhuset i Jenin säger att patienter avlider på grund av att det tar för lång tid att föra dem till sjukhuset efter att israeliska styrkor förstört infrastruktur runt lägret. Det har gjort det svårt för fordon att ta sig fram.

– Några av dem har antingen avlidit eller så har deras tillstånd försämrats från måttliga till allvarliga fall, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Annons

Palestinier genomför en generalstrejk på hela Västbanken för att protestera mot den israeliska räden.

I Tel Aviv skadades åtta människor när en man körde in i en folksamling och därefter hoppade ur och gick till attack med kniv. Angriparen sköts ihjäl av en civilperson, enligt polisen. Den militanta palestinska rörelsen Hamas hyllar dådet som ett första svar på Israels räder i Jenin.

Fakta: Jenins flyktingläger

Flyktinglägret i Jenin ligger i staden med samma namn och inrättades 1953 för att hysa palestinier som flytt eller fördrevs i samband med kriget 1948-1949.

Det är det nordligaste av de 19 flyktingläger som finns på Västbanken, och även ett av de fattigaste och mest överbefolkade.

FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar UNRWA skriver på sin hemsida att lägret har 14 000 invånare, medan uppgifter från borgmästaren i Jenin talar om 18 000. Lägrets yta är 0,42 kvadratkilometer.

Lägret spelade en viktig roll under den andra palestinska intifadan 2002. Under upproret ockuperade Israels militär lägret efter tio dagars hårda strider då över 400 hus förstördes. 52 palestinier och 23 israeliska soldater dödades.

Under de senaste 18 månaderna har säkerhetsläget i lägret försämrats och förtroendet för Palestinska myndigheten minskat. Lägret beskrivs som ett fäste för militanta motståndsgrupper.

Källa: AFP, UNRWA

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons