Annons

Löfven ser ut att bli statsminister igen

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh kommer att släppa fram Stefan Löfven (S).
Därmed ser han ut att kunna tillträda som statsminister igen.
Politik • Publicerad 6 juli 2021
Justitieminister Morgan Johansson (S) intervjuas i riksdagen. I bakgrunden syns politiska vilden Amineh Kakabaveh.
Justitieminister Morgan Johansson (S) intervjuas i riksdagen. I bakgrunden syns politiska vilden Amineh Kakabaveh.Foto: Stina Stjernkvist/TT

– Jag kommer att släppa fram Stefan Löfven. Jag har ett ansvar och hela Sverige väntar på vad vi ska göra, säger Kakabaveh.

Hon har under eftermiddagen suttit i möte med justitieminister Morgan Johansson (S). Kakabaveh beskriver mötet som väldigt bra med en lyhördhet från Socialdemokraterna, vilket Johansson håller med om.

Annons

– Vi har haft ett samtal där vi berört ett stort antal ämnen, bland annat jämlikhetspolitiken, resurserna till kommuner och landsting, stärkta resurser i välfärden och hur det ser ut för de sämst ställda pensionärerna.

Morgan Johansson tillägger:

– Men också kring hedersbrott, som Amineh Kakbaveh arbetat länge med. Där är vi också överens.

"Minska SD:s makt"

Med det extremt jämna läget mellan blocken var ett scenario att den politiska vilden, som tidigare tillhört Vänsterpartiet, ensam skulle kunna sätta stopp för Löfven.

Nu gör hon inte det och släpper fram Löfven som statsminister.

– Jag vill se till att Sverige får en stark välfärd och minska Sverigedemokraternas makt, det är också därför det här sker, säger Kakabaveh.

– Jag vill göra allt för majoriteten av det svenska folket, som faktiskt förväntar sig att Socialdemokraterna, jag som socialist och Vänsterpartiet och andra partier ska bekämpa orättvisor, ojämlikhet och hedersförtryck.

Tre punkter

C, V, MP och S kommer tillsammans med Kakbaveh upp i den magiska gränsen 175 mandat – vilket innebär att Stefan Löfven inte har mer än hälften av riksdagens ledamöter emot sig.

Centerpartiet släpper fram Löfven om han genomför tre för C viktiga punkter: mer flexibelt strandskydd som gör det enklare att bygga i strandnära områden, förändringar i arbetsrätten och stärkt äganderätt för privata skogsägare.

Miljöpartiet har dock sagt att de inte är överens om att punkterna ska genomföras på det sätt som C vill.

Annons

Vänsterpartiet släpper fram Löfven eftersom kravet om fri hyressättning i nyproduktion har slopats.

För Kakabavehs del är ett av kraven för att rösta gult på onsdagen höjda statsbidrag till kommuner och regioner – något som är budgetpåverkande.

"Har fallit"

Morgan Johansson tror inte att frågan kommer att skapa oreda när budgeten ska röstas om i höst.

– Jag tror inte det finns någon som egentligen motsätter sig att vi är beredda att gå fram med ytterligare medel till kommuner och landsting, säger han.

Ett annat av Kakabavehs krav var att stryka punkt 9 i januariavtalet, som innebär att regeringen inte ska driva eller arbeta med förslag om vinstförbud eller andra vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden.

– Vi är överens om att januariavtalet har fallit. Och det är väldigt viktigt för jämlikheten i Sverige, säger hon.

Sabuni: Nej från L

Hon kommer tillsammans med S att lägga en gemensam motion i riksdagen för att skattemedel inte ska användas i "vinstjakten", som hon uttrycker det.

Efter ett möte på tisdagskvällen uppger Liberalernas ledare Nyamko Sabuni att partiets riksdagsledamöter kommer att rösta nej till Löfven på onsdagen:

"Liberalerna är ett oberoende oppositionsparti som arbetar för ett maktskifte och en ny start för Sverige. Vi blickar nu framåt och kommer varje dag arbeta för att lösa integrationsproblemen och skapa en bättre skola", skriver Sabuni i en kommentar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons