Annons

Kaczynski lovar hårdare straff för pedofili

Polen • Publicerad 12 maj 2019
Jaroslaw Kaczynski leder Polens högerkonservativa regeringsparti Lag och rättvisa (PIS). Arkivbild.Foto: Alik Keplicz/AP/TT

En dokumentär som publicerats på Youtube om katolska prästers sexuella övergrepp mot barn har väckt mycket starka känslor i Polen. Nu utlovar Jaroslaw Kaczynski, som leder landets högerkonservativa regeringsparti Lag och rättvisa (PIS), hårdare tag mot pedofili.

– Det kommer inte vara några villkorliga domar, det kommer att vara stränga straff, kanske till och med uppåt 30 års fängelse, säger han under ett valmöte inför EU-parlamentsvalet den 26 maj.

Annons

I dag kan sexuella övergrepp mot barn under 15 år ge maximalt tolv års fängelse.

Kaczynskis uttalande kommer sedan också Vatikanen klargjort hårdare tag mot barnövergrepp.

I höst håller Polen också parlamentsval och liberala motståndare till PIS anser att kyrkan har för stor makt i landet medan de konservativa krafterna betonar och vill skydda katolicismens roll för den nationella identiteten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons