Annons

Kabel i Arktis ska knyta EU till Japan

EU häver sina restriktioner mot import från det kärnkraftsolyckedrabbade Fukushimaområdet i Japan – och satsar ömsesidigt med Tokyo på en undervattenkabel via Arktis.
EU • Publicerad 14 juli 2023
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Japans premiärminister Fumio Kishida och EU:s rådsordförande Charles Michel på väg in till torsdagens toppmöte i Bryssel.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Japans premiärminister Fumio Kishida och EU:s rådsordförande Charles Michel på väg in till torsdagens toppmöte i Bryssel.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Sedan både EU och Japan funnits med som inbjudna extragäster vid veckans Natotoppmöte i Litauen åkte deras ledare vidare till Bryssel under torsdagen för ett toppmöte på egen hand.

– Vi behöver varandra mer än någonsin. Och vi står närmare varandra mer än någonsin, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen sedan hon och rådsordförande Charles Michel träffat premiärminister Fumio Kishida.

Annons

Ett av de konkreta resultaten av mötet: beslut från EU-kommissionen om att häva de sista restriktionerna för import av livsmedel från Fukushimaområdet.

– Det här beslutet har vi tagit på rent vetenskaplig grund, betonar von der Leyen på presskonferensen efter toppmötet.

Restriktionerna infördes efter de skador som orsakades på kärnkraftverket i Fukushima efter den stora jordbävningen och efterföljande tsunamin i februari 2011.

EU och Japan lovar dessutom utökat samarbete kring halvledare och viktiga råmaterial. Dessutom har man undertecknat ett avtal om "säker, motståndskraftig och hållbar" kontakt via kabel under vatten.

"Båda sidor är överens om att rutten via Arktis kan minska bundenheten och stimulera dataflöde mellan Japan och EU och mellan Europa och Asien. Rutten kan också vara meningsfull för att förbättra kvaliteten i forskningsnätverk", heter det bland annat.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons