Annons

Garland: Godkände genomsökning av Trumps hem

USA:s justitieminister försvarar beslutet att genomföra en husrannsakan av tidigare president Donald Trumps residens Mar-a-Lago.
USA • Publicerad 12 augusti 2022
USA:s justitieminister Merrick Garland.
USA:s justitieminister Merrick Garland.Foto: Susan Walsh/AP/TT

Justitiedepartementet utlyste en hastigt påkallad presskonferens i Washington på torsdagskvällen.

– Jag vill betona att alla amerikaner står under lagen, fortsatte Garland i den första officiella kommentaren efter FBI:s insats att söka igenom Trumps residens i Florida.

Annons

Han sade också att det fanns anledningar att genomföra unika insatsen.

Offentliggöra anledning

Garland underströk att insatsen genomfördes professionellt av den federala polisen FBI, och att han oroas över ogrundad kritik och attacker mot den federala polisen.

Samtidigt som presskonferensen genomfördes pågick en polisinsats i delstaten Ohio. En beväpnad man i skottsäker väst försökte ta sig in på ett av FBI:s kontor i Cincinnatitrakten. Mannen skadades när han flydde. Tidigt på natten, svensk tid, meddelade polisen att mannen skjutits till döds, då han ska ha riktat ett vapen mot jagande poliser.

Republikansk kritik

På den politiska arenan har Republikanerna riktat massiva klagomål mot insatsen mot Trump, och sagt att den var politiskt motiverad.

Justitiedepartement bad samtidigt en federal domstol att ge tillstånd till att anledningen till husrannsakan ska offentliggöras.

Men, sade Garland, mer än så kan han inte säga om fallet, och lämnade reportrarna med sina följdfrågor.

Avslöjandet natten till tisdagen svensk tid att den federala polisen FBI har sökt igenom Donald Trumps egendom Mar-a-Lago i Florida kom överraskande. Det har aldrig tidigare hänt att en före detta presidents privata bostad har genomsökts av federal polis.

President Joe Bidens talesperson svarar att man inte känt till husrannsakan, och att justitiedepartementet agerar oberoende från Vita huset.

Den 69-årige juristen och tidigare federale domaren Merrick Garland utsågs av Joe Biden att leda det justitiedepartement som kommit under skarp kritik för att styras från Vita huset under Trumps presidentperiod.

Misstankar om att Trump ska ha undanhållit och tagit med sig dokument och eventuellt säkerhetsklassad information har tidigare förekommit.

15 lådor

Annons

USA:s nationalarkiv uppgav i februari att man tagit emot 15 lådor med dokument från Trumps residens i Palm Beach i Florida. Enligt The Washington Post innehöll de handlingar som var sekretessbelagda och som Trump tagit med sig efter valförlusten. Där fanns bland annat korrespondens med Trumps företrädare president Barack Obama.

Dokumenten skulle enligt lag ha lämnats över i slutet av hans presidentskap men hamnade på Mar-a-Lago.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons