Annons

Villa på Öland totalförstörd i kraftig brand

Under lördagskvällen och natten stod en villa i lågor på Öland, strax nordöst om Rälla. Först vid niotiden på söndagsmorgonen kunde räddningstjänsten betrakta släckningsarbetet som avslutat.
Det är ännu oklart om någon skadats i branden.
RÄLLA • Publicerad 8 juni 2019 • Uppdaterad 30 augusti 2019
Det brinner kraftigt i huset.
Det brinner kraftigt i huset.Foto: Helmuth Petersson

Larmet kom vid 20-tiden på lördagskvällen från förbipasserande. Det har rört sig om ett stort trähus som brunnit.

Linda Åkesson, larmoperatör på Trygghets- och larmcentralen i Kalmar, sa i ett tidigt skede att villan var helt övertänd och att lågor slog ut genom fönstren.

Annons

Det är fortfarande oklart om någon befann sig i huset, då det började brinna. Ägaren är ännu inte lokaliserad.

– När räddningstjänsten kom fram brann det så mycket att det var omöjligt att gå in. Brandmännen försökte titta in genom fönster och dörrar och kunde inte se någon person i bostaden, sa Monica Carlström, larmoperatör på Trygghets- och larmcentralen vid klockan 21.

Foto: Helmuth Petersson

Huset gick inte att rädda, utan brandkårens insats handlade främst om att hindra branden från att sprida sig till närliggande byggnader och fordon. På tomten finns bland annat en ladugård, men inga andra boningshus.

Vid klockan 22.20 meddelade Trygghets- och larmcentralen att släckningsinsatsen pågick, men i mindre omfattning. Vi klockan 23:00 började släckningsarbetet trappas ner.

– Yttre befälet från Kalmar som varit på plats har lämnat och det tolkar jag som att man har läget under kontroll och att branden inte har spridit sig vidare från huset, sa Monica Carlström.

Räddningstjänsten var under kvällen på plats med styrkor från Runsten, Färjestaden och Borgholm, Kalmar och kallade även in en tankbil från Mörbylånga.

Från huset steg en stor mörkgrå rökpelare som bland annat sågs från Ölandsbron.

Ett vittne som såg branden från håll berättar att förloppet gick snabbt:

– På bara ett par minuter gick det från rökpelare till fullt utvecklade lågor, säger personen till tidningen.

Eftersläckning

Vid tvåtiden i natt pågick fortfarande eftersläckningsarbetet. Då brann det fortfarande nere i källaren.

Annons

Det var inte förrän någon gång mellan 9 och 10 under söndagsmorgonen som brandmännen kunde lämna över olycksplatsen till polisen och bege sig hemåt.

Här saknas innehåll

Artikeln uppdateras.

David IsefjordSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons