Annons

Live: Senaste nytt om Coronaviruset

Folkhälsomyndigheten höjer risken för smittspridning inom Sverige till mycket hög. Ett antal personer kan dessutom klassas som inhemska fall.
– Det är ett tecken på att vi inte vet hur omfattande spridningen är, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.
Italien • Publicerad 9 mars 2020 • Uppdaterad 1 april 2020
Resande på centralstationen i Milano i Italien kontrolleras av militär.
Resande på centralstationen i Milano i Italien kontrolleras av militär.Foto: Antonio Calanni/AP/TT

Här saknas innehåll

Antalet svenska fall av coronasmittade personer fortsätter att stiga under tisdagen. Med över 75 nya fall, en majoritet av dem från Stockholmsområdet, överstiger det totala antalet smittade nu 340 bekräftade fall nationellt.

Västernorrland, Kalmar län och Jämtland har fått sina första bekräftade coronafall medan regioner som Västra Götaland, Halland, Sörmland och Örebro alla fått ytterligare fall.

Annons

Två personer vårdas på Karolinska universitetssjukhuset intensivvårdsavdelning i Huddinge efter att ha blivit smittade av viruset. Fallen är de första i Sverige där personer tvingats till intensivvård.

Men det är framför allt de handfull smittade där det inte går att fastställa en koppling till smitta utomlands som oroar svenska myndigheter. Det kan vara ett tecken på att man inte vet hur omfattande spridningen är.

– Vi har identifierat ett par fall i Stockholm och Västra Götaland där man inte kan vara säker på var man har fått smittan. Det innebär att de kanske har smittats i samhället, säger Anders Wallensten till TT.

Wallensten trycker på vikten av att vara extra uppmärksam för att minimera risken för smittspridning.

– Undvik onödiga sociala kontakter om du känner dig sjuk, säger han.

I Region Stockholm har flera sjukhus gått upp i stabsläge och runt 45 medarbetare är tagna ur tjänst efter att ha varit kontakt med coronasmittade patienter.

En domare vid Svea hovrätt har också konstaterats smittad, enligt SvD. 25 personer har skickats hem och en del förhandlingar skjuts upp.

Blekingesjukhuset har infört besöksförbud på sina vårdavdelningar och inom psykiatrin, på grund av coronaviruset. Förbudet som omfattar vänner och anhöriga till patienter gäller tills vidare.

Region Blekinge kommer också att rekommendera besöksförbud på äldreboenden och liknande verksamheter som drivs av kommunerna i Blekinge, enligt ett pressmeddelande.

De flesta drabbade i Sverige är mellan 40 och 60 år gamla. Men det kan också bero på att denna åldersgrupp har varit i norra Italien i större utsträckning, poängterar Anders Wallensten.

Annons

– De som har smittats har i stor utsträckning smittats av nära kontakt med exempelvis familjemedlemmar. De fall vi har i nuläget verkar inte ha smittats via flyktiga kontakter, så som på flyg, säger Wallensten.

Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson förs det dialoger kring huruvida nya riktlinjer för större evenemang kommer att införas.

– Men evenemangen måste bedömas utifrån sina egna unika förutsättningar, säger Johan Carlson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons