Annons

Jury: Trump utsatte kvinna för övergrepp

USA:s expresident Donald Trump utsatte författaren och journalisten E Jean Carroll för sexuellt övergrepp och förtal. Det fann en jury i New York i ett civilrättsligt mål.
Trump döms till att betala henne ett mångmiljonbelopp i skadestånd.
USA • Publicerad 9 maj 2023
Donald Trump. Arkivbild.
Donald Trump. Arkivbild.Foto: Jane Barlow/AP/TT
E Jean Carroll såg glad ut på väg ut från domstolen efter tisdagens dom.
E Jean Carroll såg glad ut på väg ut från domstolen efter tisdagens dom.Foto: Seth Wenig/AP/TT

Juryn anser att Carroll inte har kunnat bevisa att Trump våldtog henne, men att hon bevisat att han begick sexuellt övergrepp. Juryn har även funnit Trump skyldig till förtal, efter att ha påstått att hennes utsaga var en lögn påhittad för att sälja böcker.

Bakgrunden till målet är anklagelser om att Trump ska ha våldtagit Carroll i ett provrum på ett varuhus i mitten av 1990-talet.

Annons

Trump själv vägrade att närvara fysiskt vid rättegången.

Trump rasar

Då det är ett civilrättsligt mål och inte ett brottmål kan Trump inte dömas till fängelsestraff. I stället döms han till att betala Carroll fem miljoner dollar, motsvarande 50 miljoner kronor, i skadestånd.

Trump rasade mot domen på sin egen sociala medier-plattform Truth Social:

"Jag har överhuvudtaget ingen aning om vem den här kvinnan är. Den här domen är förkastlig – den är nästa steg i den största häxjakten någonsin", skriver Trump.

Ribban för vad juryn har haft att ta ställning till i det civilrättsliga målet är lägre än i ett brottmål, där "bortom allt rimligt tvivel" gäller för att någon ska fällas.

Här har juryn i stället haft som uppgift att avgöra åt vilket håll bevisen lutar, om juryn anser att det är troligt eller inte troligt att anklagelserna mot Trump stämmer.

Anonym jury

Carroll lämnade in sin första stämningsansökan mot Trump redan 2019 och lämnade in ytterligare en i fjol. Rättegången inleddes vid en federal domstol i New York den 25 april och juryn, som bestod av sex män och tre kvinnor, var anonym – till och med för domaren.

Juryn tog tre timmar på sig för överläggning innan utslaget meddelades.

Domaren avslutade med en vädjan till jurymedlemmarna om att av säkerhetsskäl behålla sin anonymitet och inte identifiera sig.

– Inte nu och inte för en lång tid framöver, sade domaren Lewis A Kaplan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons