Annons

Jönköping funderar på drive in-röstning

Politik • Publicerad 9 juni 2021
Drive in-röstning i Kansas i förra årets val i USA. Nu vill Jönköping se över möjligheterna att införa metoden i kommunen.
Drive in-röstning i Kansas i förra årets val i USA. Nu vill Jönköping se över möjligheterna att införa metoden i kommunen.Foto: Charlie Riedel/AP/TT

Politiker i Jönköping vill utreda om det är möjligt att införa så kallad drive in-röstning till valet 2022. Valberättigade kan då lägga sin röst från bilen.

Det är Socialdemokraterna, kommunens största parti, som ligger bakom förslaget, rapporterar Jönköpings-Posten. Enligt Mikael Rydberg, ordförande i valnämnden, är förslaget realistiskt.

Annons

– Det som behöver säkerställas är att det lever upp till lagstiftningen. Som exempel ska man ju kunna ta valsedlar bakom en skärm. Men vi tycker att det är rimligt att frågan prövas, säger han till tidningen.

Partiet ser flera fördelar med metoden, bland annat blir det mer smittsäkert, smidigare och kan öka tillgängligheten för funktionshindrade.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons