Annons

Jokkmokk diskriminerade samisk kvinna

Arbete • Publicerad 12 februari 2020
Kvinnan arbetade på ett äldreboende i Jokkmokk. Bilden har ingen koppling till texten. Arkivbild.
Kvinnan arbetade på ett äldreboende i Jokkmokk. Bilden har ingen koppling till texten. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jokkmokks kommun får betala 15 000 kronor i skadestånd till en kvinnlig anställd som diskriminerats på grund av sitt samiska påbrå vid en anställning, skriver Kommunalarbetaren.

Kvinnan arbetade på en samisk avdelning på ett äldreboende i kommunen, och blev inte tillfrågad om hon var intresserad av en tjänst på en ny avdelning eftersom hon var same.

Annons

– Ska jag vara fast där bara för att jag är same? Ska inte jag som alla andra få chansen att testa något annat? Jag kom fram till att hur det än var så var det fel, säger kvinnan till tidningen.

En central förhandling hölls mellan parterna i början av året. I förhandlingen konstaterades att kommunen diskriminerat kvinnan.

– Det känns mycket viktigt. Jag gör inte det här bara för min egen skull eller för att få ersättning. Min kamp är för alla andra, säger kvinnan till tidningen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons