Annons

Johnsons bror lämnar parlamentet

Jo Johnson, lillebror till Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, lämnar sin ministerpost och kommer även att avgå som parlamentsledamot.
Meningsskiljaktigheterna kring brexit anses ha påverkat brödernas relation.
Storbritannien • Publicerad 5 september 2019
Jo Johnson, bror till premiärminister Boris Johnson, lämnar parlamentet och sin ministerpost.
Jo Johnson, bror till premiärminister Boris Johnson, lämnar parlamentet och sin ministerpost.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Jo Johnson säger att det har varit en ära att representera Londonförorten Orpington i nio år och att arbeta som minister under tre premiärministrar.

– De senaste veckorna har jag slitits mellan lojalitet mot familjen och nationella intressen – det är en olöslig spänning och dags för andra att ta på sig mina roller som parlamentsledamot och minister, säger han.

Annons

Han var inför folkomröstningen 2016 en uttalad förespråkare för att Storbritannien skulle stanna i EU, till skillnad från sin bror som var en av de främsta förespråkarna för lämna-sidan. Deras olika inställningar till ett utträde ur EU har uppgetts göra deras relation ansträngd, precis som i många andra brittiska familjer som är oense i frågan.

Labourpartiets vice partiledare Tom Watson twittrar syrligt med anledning av beskedet:

"Än en gång är det de som litar minst på Boris Johnson de som känner honom bäst."

Även BBC-journalisten David Cornock skickar en gliring via Twitter:

"Ett sällsynt fall av en politiker som avgår för att tillbringa mindre tid med familjen."

Boris Johnson tackar efter beskedet sin bror för hans insats.

"Han har varit en lysande, talangfull minister och en fantastisk parlamentsledamot. Premiärministern, både som politiker och bror, förstår att det här inte kan ha varit en lätt sak för Jo", skriver en talesperson för premiärministern.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons