Annons

Johnson: Vaccinera världen till slutet av 2022

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer på G7-toppmötet nästa vecka att uppmana länderna att åta sig att hela världens befolkning är vaccinerad mot covid-19 till slutet av nästa år.
Coronaviruset • Publicerad 6 juni 2021
Storbritanniens premiärminster Boris Johnson får här sin andra vaccindos, den 3 juni 2021.
Storbritanniens premiärminster Boris Johnson får här sin andra vaccindos, den 3 juni 2021.Foto: Matt Dunham/AP/TT

"Att vaccinera världen till slutet av nästa år skulle vara den största medicinska bedriften någonsin", säger premiärministern i ett uttalande, rapporterar Reuters.

Ledarna för Frankrike, Italien, Japan, Tyskland, USA och Kanada kommer att resa till Cornwall i sydöstra England, där Johnson står värd för toppmötet nästa helg, 11–13 juni.

Annons

"Världen vänder sig till oss för att ta sig an efterkrigstidens största utmaning: att besegra covid och leda en global återhämtning, driven av våra gemensamma värderingar," fortsätter Johnson.

Kritiken har på senare tid växt mot den snedfördelade tillgången på vaccin mot covid-19 och krav har riktats mot de rika G7-länderna att göra mer för den globala vaccinationen.

Det skulle med nuvarande vaccinationstakt i världens låginkomstländer ta 57 år innan alla är vaccinerade mot covid-19, enligt en beräkning som bland annat globala hjälporganisationen Oxfam står bakom.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons