Annons

Johnson beklagar oskyldiga dödsfall i Belfast

Premiärminister Boris Johnson har bett om förlåtelse, å regeringens vägnar, för att tio människor dödades när brittiska soldater öppnade eld i Belfast 1971.
Nordirland • Publicerad 13 maj 2021
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.Foto: Scott Heppell/AP/TT
Anhöriga till offren i Ballymurphy firade oskyldigförklarandet i tisdags.
Anhöriga till offren i Ballymurphy firade oskyldigförklarandet i tisdags.Foto: Peter Morrison/AP/ TT

Beklagandet framfördes i ett telefonsamtal med Nordirlands förstaminister Arlene Foster och biträdande förstaminister Michelle O'Neill.

Tio oskyldiga människor dödades när brittiska soldater öppnade eld i samband med militärinsatser i stadsdelen Ballymurphy i den nordirländska huvudstaden Belfast sensommaren 1971, under de orostider som kallas "The troubles".

Annons

Offrens oskuld bekräftades av en officiell utredning som offentliggjordes i tisdags, nästan 50 år efter massakern.

"Premiärministern har utan förbehåll bett om förlåtelse å regeringens vägnar för händelserna som ägde rum i Ballymurphy och det enorma lidande som den långa jakten på sanning har orsakat offrens anhöriga", heter det i ett uttalande från premiärministerns högkvarter 10 Downing street.

Hur beklagandet framfördes har dock kritiserats av anhöriga till dem som dödades. John Teggart, vars far Danny Teggart var ett av offren, säger till BBC att det är en förolämpning att Johnson inte pratat med de drabbade familjerna själva.

– Beklagandet var riktat till tredje man, inte Ballymurphy-familjerna, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons