Annons

John Le Carré får Palmepriset

Han har skildrat hemliga agenter och cynisk storpolitik i hyllade spionromaner. Nu får den brittiske författaren John Le Carré årets Palmepris.
Litteratur • Publicerad 10 januari 2020
John Le Carré på premiären av Tomas Alfredsons filmatisering "Tinker, tailor, soldier, spy". Arkivbild.
John Le Carré på premiären av Tomas Alfredsons filmatisering "Tinker, tailor, soldier, spy". Arkivbild.Foto: Sang Tan/AP/TT

Han får priset "för sin engagerande och humanistiska opinionsbildning i litterär form kring frågor rörande individens frihet och mänsklighetens ödesfrågor", enligt Olof Palmes minnesfonds motivering.

I motiveringen hyllas Le Carré också för att han manar till diskussion kring "stormakternas cyniska maktspel" och "de globala storföretagens rofferi".

Annons

– Jag har aldrig stått upp och kämpat för en speciell sak. Jag är ingen ikon för det Palme stod för men när jag sedan läste det finstilta förstod jag att det handlar om att verka i Palmes anda och då blev det lättare att ta in, säger han själv till SVT Kulturnyheterna.

88-årige Le Carré är främst känd för spionromaner som "Spionen som kom in från kylan" (1963) och "Mullvaden" (1974) om den om den brittiska underrättelsetjänsten, som han också arbetade för en period under kalla kriget. Hans senaste roman "En fri agent" gavs ut förra året.

Palmepriset delas ut årligen sedan 1987 för särskilt betydande insatser i Olof Palmes anda.

John Le Carré tar emot priset vid en ceremoni i Konserthuset i Stockholm 30 januari. Prissumman på 100 000 dollar, eller 940 000 kronor, tänker han donera till Läkare utan gränser.

Rättad: I en tidigare version angavs fel storlek på prissumman i svenska kronor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons