Annons

JO kritiserar viftning av prideflagga på skola

Skola • Publicerad 2 juni 2021
Elever på en skola i Växjö fick vifta med prideflaggor på skolgården i samband med en temavecka. JO kritierar hur det gick till – elever kan ha upplevt sig tvingade att vara med och vifta. Arkivbild.
Elever på en skola i Växjö fick vifta med prideflaggor på skolgården i samband med en temavecka. JO kritierar hur det gick till – elever kan ha upplevt sig tvingade att vara med och vifta. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

En skola i Växjö får kritik från justitieombudsmannen (JO) efter ett pridefirande 2019, rapporterar lokala medier. En temavecka avslutades med att eleverna fick vifta med egenhändigt tillverkade regnbågsflaggor på skolgården. En förälder som uppfattat det som att eleverna tvingats till flaggviftning kritiserade firandet, vilket sedan ledde till att en privatperson gjorde en JO-anmälan.

JO skriver i sitt yttrande att skolan borde ha avstått från att genomföra aktiviteten. Elever och föräldrar kan enligt JO ha uppfattat det som obligatoriskt att vara med och därför får eleverna anses ha blivit tvingade att vifta med prideflaggor.

"Även om skolan ska representera och främja uppfattningar om alla människors lika värde, måste det ske med beaktande av elevernas rätt att ha andra uppfattningar och att inte behöva delta i meningsyttringar", skriver JO.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons