Annons

JO kritiserar polismyndigheten

Brott • Publicerad 10 februari 2020
Justitieombudsmannen kritiserar polismyndigheten. Arkivbild.
Justitieombudsmannen kritiserar polismyndigheten. Arkivbild.Foto: Hanna Franzén/TT

Justitieombudmannen, JO, kritiserar polismyndigheten sedan en polis sagt till en 17-åring att det är brottsligt att fotografera tjänstgörande poliser – och förmått personen att radera bilderna.

I beslutet skriver JO att det inte finns något generellt förbud mot att fotografera någon utan samtycke, och att det är uppenbart att 17-åringen inte begick något brott.

Annons

"Ur ett rättssäkerhetsperspektiv och för allmänhetens insyn i polisens arbete är det också viktigt att enskilda har möjlighet att fotografera en polis, under förutsättning att det inte hindrar polisens arbete eller t.ex. innebär en säkerhetsrisk", står det i beslutet.

JO konstaterar också att det inte fanns någon skyldighet att radera bilderna, men att polisens uttalande fick 17-åringen att tro det.

"Polisens uttalande och agerande stämmer inte överens med kraven på att en polis ska agera sakligt och korrekt och på ett sådant sätt som inger förtroende", skriver JO.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons