Annons

JO-kritik för få omhäktningsförhandlingar

Rättsligt • Publicerad 8 maj 2021
Varbergs tingsrätt får kritik av JO. Arkivbild.
Varbergs tingsrätt får kritik av JO. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Justitieombudsmannen (JO) kritiserar Varbergs tingsrätt då den inte höll någon omhäktningsförhandling under fem månaders tid gällande en brottsmisstänkt 17-åring.

Sedan 17-åringen häktades begärde åklagaren nio gånger att tiden för att väcka åtal skulle förlängas, men inte en enda omhäktningsförhandling hölls under den tiden, skriver JO på sin hemsida.

Annons

17-åringen motsatte sig häktningen den första gången, men medgav de övriga. Det spelar dock mindre roll för rättens beslut att hålla omhäktningsförhandling eller inte, särskilt när en förundersökning drar ut på tiden, enligt JO.

Däremot är det av betydelse att ta hänsyn till om den häktade är under 18 år. I sådana fall bör det ställas särskilda krav på att en utredning bedrivs skyndsamt och att rätten kontinuerligt ska pröva om häktning är nödvändig, då det alltid antas innebära en risk för allvarligt men när barn hålls häktade.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons