Annons

Kommuner undgår kritik – trots samordning

Justitieombudsmannen (JO) slår fast att det skedde en viss olämplig samordning mellan Sörmlandskommuner när journalister bad om uppgifter om smittspridning på äldreboenden.
Men alla kommuner utom en undgår kritik.
Coronapandemin • Publicerad 11 juni 2021
Justitieombudsmannen har utrett om Region Sörmland och åtta kommuner samordnat beslut. Arkivbild.
Justitieombudsmannen har utrett om Region Sörmland och åtta kommuner samordnat beslut. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/AP/TT

Kommunerna och Region Sörmland JO-anmäldes i fjol sedan en journalist nekats en sammanställning av smittspridningen i äldreomsorgen. Alla kommuner avslog begäran och utredningen visar nu att kommunerna tillsammans med regionen tillsammans diskuterat hur begäran skulle hanteras.

JO skriver i beslutet att "personer i ledande befattning i flera av kommunerna och regionen redan i samband med att framställningarna kom in, drog upp riktlinjer för hur framställningarna skulle hanteras".

Annons

JO kan däremot inte slå fast att besluten fattades på osakliga grunder, eftersom det är oklart om information från samtalen fördes vidare till de personer som fattade besluten.

Omständigheterna kring beslutet som fattades i Gnesta är dock "sådana att det finns en risk för att det kan uppfattas som att beslutet inte fattades på objektivt sätt", skriver JO. Och den tillförordnade kommunchefen får kritik för det.

Dessutom kritiseras Region Sörmland för att ha gallrat en allmän handling och regiondirektören för att han raderade tre mejl efter att de begärts ut.

Rättad: I en tidigare version framgick det inte tydligt att JO ansåg att det skett en viss samordning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons