Annons

Jinder väljer att ge sin röst en chans

Åsa Jinder tycker om att ha kontroll. Hon vet hur hon vill ha det.
Men det är inte därför hon har börjat sjunga själv. Det är faktiskt Cajsa-Stina Åkerströms förtjänst
Nyheter • Publicerad 9 december 2003
Åsa Jinder.
Foto: Daniel Johansson
Åsa Jinder. Foto: Daniel JohanssonFoto: 

- När Cajsa-Stina försvann in i egna projekt efter vår turné ville publiken fortfarande höra Av längtan till dig. Jag tänkte att de köper nog om jag sjunger den själv, berättar Åsa Jinder.

Så det gjorde hon.

Annons

- Jag fick varma och fina reaktioner på det. Min publik har godkänt det och det känns jättetryggt. Det är det som betyder något för mig.

Att ta steget och börja sjunga kändes aldrig svårt för riksspelemannen Åsa Jinder, snarare naturligt. Även om hon inte har sjungit i offentliga sammanhang förut så har hon ändå sjungit i hela sitt liv.

- Jag har tyckt att det har varit roligt att samarbeta med andra, men det är kul att sjunga själv också och det känns väldigt naturligt att framföra mina egna texter. Jag gillar att vara självständig, säger hon.

Ingen hör orden

Att spela känns inte naturligare än att sjunga eller tvärt om, men det är två olika uttryck.

- Den största skillnaden är väl att när jag spelar är det bara jag som hör orden. Publiken hör bara tonerna. Varje låt är en saga för mig, även de instrumentala, säger hon och berättar att det finns en historia hon skulle kunna berätta till varje ordlös låt. Det är ur de berättelserna sångerna föds.

- Men det är skönt att inte vara så tydlig hela tiden. Det är skönt att låta publiken tolka själva också.

För två år sedan hade Åsa Jinder med sig Cajsa-Stina Åkerström på turné och förra året var det Jenny Öhlund. Men på årets julturné väljer Åsa Jinder att sjunga själv. På samma sätt som hon på den kommande plattan väljer att själv sjunga de låtar som kräver en kvinnlig sångerska.

Åsa Jinder är både och. Samtidigt som hon tycker om att vara chef och bestämma (hon säger det själv); hon producerar, arrangerar och har idéer om hur musikernas solon ska låta så har hon inte det minsta emot att Rikard Wolff ändrar ett en till din i en av hennes texter som han ska sjunga på skivan som kommer i mars.

- Det är bara en text brukar jag säga och när han gjorde det insåg jag hur dum jag hade varit som hade missat det. Självklart skulle det vara ett din där, säger hon och rycker på axlarna.

Annons

Samtidigt som hon vill ha kontroll och vet hur hon vill ha det verkar hon tillräckligt ödmjuk och säker för att låta folk i sin närhet ta plats.

Många olika samarbetspartners

Genom åren är det många olika artister som har sjungit hennes låtar och medverkat på hennes skivor; Magnus Carlsson (Alcazar), Björn Skifs, Tommy Nilsson, Jenny Öhlund och Kenta Gustafsson för att nämna några.

Åsa Jinder väljer samarbetspartners på ett totalt osnobbigt sätt.

- Jag har inga som helst fördomar och jag har inga föreställningar om att vissa artister inte skulle vara goda nog att sjunga mina små texter. När det gäller mina låtar så väljer jag ut efter rösten, någon som skulle passa. Jag frågar och ser det som en stor ära om de vill.

På Christer Sjögrens senaste visplatta har han med en enda nyskriven låt bland alla klassiker. Den nyskrivna är signerad Åsa Jinder.

- Han ville faktiskt att jag skulle skriva den, så han frågade och jag blev naturligtvis tokglad.

När Jag älskar bara mer var klar ringde Åsa Jinder och stämde träff med Christer Sjögren.

- Man brukar bara skicka över låten, men jag träffade honom och sade "nu ska du få höra nåt du aldrig har hört förut. Det är en kärleksförklaring till din fru." Så sjöng jag den. Nu var det tur att han gillade den för annars hade det blivit otroligt pinsamt, säger Åsa Jinder och skrattar vid tanken.

Sedan sjöng de låten i duett och Åsa Jinder berättar.

- När vi hade gjort det så kände jag att nu hade jag gjort allt. Jag hade ju sjungit duett med Christer Sjögren. Jag anser att han är en av Sveriges bästa sångare. Nu kunde jag lika gärna dö. Jag sa det till honom och han ringde till mitt skivbolag och sade: "Hon är ju rolig den där Jinder..."

Lotta Nyberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons