Annons

Jen ger helst ut sin musik själv

Jen, där har ni ett namn att lägga på minnet. För med en nysläppt ep och en rikstäckande turné som förband till kompisen och kollegan Elin Sigvardsson kommer det vara svårt att undkomma lovorden kring henne.
Nyheter • Publicerad 10 mars 2005

- Jag känner att jag redan har fått ett jättebra mottagande både på skivan och turnén säger Jen. Vad gäller liveframträdandena beror det mycket på Elin också, hennes publik är fantastisk. Allt har gått över förväntan, i Göteborg sålde vi till exempel slut alla skivor vi hade med oss, så jag är jättenöjd. Jag har ju gett ut ep:n själv så det känns bra. Jag hade skivkontrakt tidigare men det blev så mycket strul så nu ger jag ut all min musik själv.

Och så med lite hjälp från kompisen Elin Sigvardsson förstås.

Annons

- Hon har producerat skivan och även hjälpt till med gitarr och kör säger Jen. Det hela var inte alls något affärsmässigt från början, vi gjorde det för att det var kul. Jag tror heller inte att vi kommer konkurrera med varandra nu när min ep är släppt. Vi kommer snarare att hjälpa varandra. Många säger att det inte finns plats för fler i denna genren eftersom det har ökat så mycket de senaste åren men jag tror att det är tvärtom, jag välkomnar ännu fler. Vad det gäller mig och Elin är vi som sagt kompisar och när vi kom på idén att samarbeta var det inte alls planerat. Vi satt en kväll på krogen och tog ett glas vin när Elin kom på att vi borde göra något.

Förband till Elin Sigvardsson

Och där efter har det bara rullat på. Jen turnerar nu som förband till Elin Sigvardsson och saker och ting går väldigt fort för den 22-åriga Stockholmstjejen som sysslat med musik hela sitt liv.

- Jag började köra när jag var liten, sedan gick jag i musikklass i sex år säger Jen. Så visst har musiken alltid varit en stor del av mitt liv. Gymnasiet gick jag Rytmus där jag lärde mig spela en massa instrument. Vid den tiden spelade jag också i en del olika band men sjöng då mest på svenska. Något som jag insåg inte alls är mitt språk och när jag lite senare påbörjade min solokarriär föll det sig naturligt att sjunga och skriva låtar på engelska. Det är så jag uttrycker mig bäst.

Hur är en bra låttext?

- Den förmedlar en känsla. Och den går inte rakt på sak utan beskriver allt runtomkring så att man själv får skaffa sig en uppfattning. Och så ska den vara personlig och man ska använda sina egna ord, inga klichéer.

Skriver du sådana texter du vill skriva?

- Det är svårt att säga, säger Jen och funderar en stund. Jag skriver dem i alla fall åt det hållet jag vill att de ska vara. Men det är alltid svårt att bedöma sig själv, man tycker ju aldrig att det man själv gör är det ultimata.

Fick låtskrivarstipendium

Och med tanke på Jens ödmjukhet vad gäller låtskrivandet så kan man lätt tro att hon är ny på området, vilket inte stämmer. Redan som 13-åring började hon skriva låtar och förra året resulterade det hela i Stims låtskrivarstipendiat.

Annons

- Det betyder jättemycket och är en enorm chans, säger Jen. Man får pengar att satsa på musiken och därmed fler möjligheter att till exempel kunna ta in folk och hyra en studio. Annars kretsar det alltid kring pengar. Antingen har man ett heltidsjobb och tjänar pengar men förlorar energi till att jobba med musiken. Eller så jobbar man mindre och lever fattigare. Jag har alltid försökt hålla mig till halvtidsjobb så man får in lite pengar men ändå kan satsa på musiken. Men med stipendiet blir allt lättare. Man behöver inte välja om man ska spela in en extra låt eller om man ska äta nästa vecka. Men samtidigt är det ju ett val man gör själv, jag ger ut skivan själv och sysslar med detta för att jag vill det. Jag skulle aldrig ge upp, alla kan syssla med musik och spela in en skiva om de bara vill, men det är ju som sagt bra med ett kapital.

Hur ser framtiden ut?

- Vi får se vad som händer säger Jen. Turnén har börjat bra och nu har man höjt förväntningarna på sig själv ännu mer. Jag är målmedveten och kommer att fortsätta med musiken. Jag kommer aldrig att tillåta mig själv att sluta med den. Målet med ep:n är att sprida den och höra vad folk tycker, sedan vill jag såklart spela in en fullängdare, det är målet. Att skriva kontrakt med ett skivbolag är inget jag vill göra, däremot kan jag tänka mig ett samarbete, om det är rätt folk. Man är ju alltid öppen för att jobba med kreativa människor.

Victor Johansson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons