Annons

Järnvägsbro har rasat i Norge

Järnvägsbron över älven Gudbrandsdalslågen i Ringebu i södra Norge har kollapsat till följd av stormen Hans. Brons mittparti har rasat ner i älven.
Norge • Publicerad 14 augusti 2023
Järnvägsbron över Gudbrandsdalslågen bröts av under måndagen.
Järnvägsbron över Gudbrandsdalslågen bröts av under måndagen.Foto: Geir Olsen/NTB/TT

Bron fick svåra skador av översvämningen och ortsbefolkningen har befarat att den kommer att knäckas.

– Bron är nere och ligger i floden. Det är helt enkelt tragiskt, säger Arne Fossmo.

Annons

Brokollapsen drabbar Dovrebanan och kommunen ber nu staten att agera snabbt för att få i gång tågtrafiken så fort som möjligt.

Det statliga företaget Bane Nor, som ansvarar för järnvägar i Norge, har inspekterat bron efter extremvädret men bedömde till en början att läget stabiliserats. Bane Nor sitter nu i krismöte.

Dovrebanan, som förbinder Oslo med Trondheim, går över bron. Den delen av banan kan nu inte trafikeras. Det är oklart när trafiken kan komma i gång igen, enligt Bane Nor.

Av säkerhetsskäl stängdes trafiken av två dygn före skadorna på bron uppstod. Randklev-bron är 172,5 meter lång och tillverkad av stål. Den byggdes 1957.

Andra järnvägsbroar som drabbats av stormen kommer att inspekteras noga innan trafiken återupptas.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons