Annons

Japans militär erkänner Google Earth-tabbe

Japan • Publicerad 9 juni 2019
En japansk soldat poserar framför det amerikanska antiballistiska robotsystemet Patriot, som Japan tidigare köpt in. Arkivbild.
En japansk soldat poserar framför det amerikanska antiballistiska robotsystemet Patriot, som Japan tidigare köpt in. Arkivbild.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

När Japans försvarsdepartement tog fram en rapport om lämpliga platser att placera landets nya toppmoderna luftvärnssystem på visade sig siffrorna vara helt tokiga.

Nu medger man att man förlitade sig på kartprogrammet Google Earth i stället för att göra egna observationer på plats, rapporterar tidningen .

Annons

I rapporten slogs det fast att Aegis Ashore-systemet, som köps in från USA, inte kan placeras på nio av nitton tilltänkta platser eftersom höga berg skulle störa dess radar. Men siffrorna som angav hur höga bergen var rejält överdrivna. I ett fall beräknades en bergstopp nå nästan fyra gånger högre i vinkel än den egentligen gör.

Missen uppmärksammades av personer som bor i närheten av de platser som inte uteslöts i rapporten.

Japan köpte de två Aegis-systemen för motsvarande ungefär 19 miljarder kronor tidigare i år.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons