Annons

Japans arbetsminister: Klackar är nödvändigt

Japan • Publicerad 5 juni 2019
Tusentals japanska kvinnor har skrivit under för att slippa högklackade skor på jobbet. Arkivbild.
Tusentals japanska kvinnor har skrivit under för att slippa högklackade skor på jobbet. Arkivbild.Foto: Misha Japaridze/AP/TT

Japans arbetsmarknadsminister Takumi Nemoto tar arbetsgivarnas klädkoder i försvar och säger att högklackade skor är nödvändigt och lämpligt för kvinnliga anställda.

Uttalandet följer det virala uppropet #KuToo som fått stor uppmärksamhet i sociala medier och samlat nära 20 000 underskrifter från kvinnor som vill se ett slut på könsdiskrimineringen och "göra det lättare för alla att arbeta utan onödiga påfrestningar".

Uppropet, vars namn är en lek med de japanska orden för "sko" och "smärta", startades av skådespelaren och skribenten Yumi Ishikawa sedan hon tvingats att bära högklackat för ett jobb på en begravningsbyrå. Ishikawa påpekar att män inte har samma krav på sig och att obekväma skor kan leda till liktornar, blåsor, ryggont och rörelsesvårigheter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons