Annons

"Jag vill inte läsa, jag vill arbeta"

Jobb står högst på önskelistan.
Det kan bli inkörsporten till det svenska samhället, att bryta utanförskapet.
Men oron och väntan på anhöriga överskuggar allt.
Nyheter • Publicerad 12 september 2006
Fung Wai King, Shamsuddin Atamatov, och Samir Ali Abdul vill ha jobb. Det kan bli inkörsporten till det svenska samhället och att lära sig svenska språket ordentligt. Foto: Paul Madej
Fung Wai King, Shamsuddin Atamatov, och Samir Ali Abdul vill ha jobb. Det kan bli inkörsporten till det svenska samhället och att lära sig svenska språket ordentligt. Foto: Paul MadejFoto: 

Fung Wai King, Samir Ali Abdul och Shamsuddin Atamov har en sak gemensamt, de är inte födda i Sverige. De har olika bakgrund och var och en sin speciella historia att berätta.

Men de har samma mål och drömmar om en bra tillvaro i Sverige.

Annons

Svenska språket och att få arbeta kan vara nyckeln till att kliva in, att bli svensk - men samtidigt vara accepterad med de specialla kunskaper och den kultur de bär med sig.

Men det finns många hinder på vägen.

Samir Ali Abdul och Shamsuddin Atamatov befinner sig i spänd väntan på att familjena ska kunna komma till Kalmar.

Längst har Samir Ali Abdul, 40 år, väntat. Han är kurd från Syrien och kom till Sverige för fyra år sedan som flykting och har fått asyl. Hans tillvaro är ständigt präglad av oro och väntan på familjen.

Fruktansvärd skräck Hustru och fem barn i åldrarna elva till 16 år finns i Libanon som flyktingar och har varken pass eller andra papper. Den fruktansvärda skräcken som Samir Ali Abdul kände när bomberna började regna över Libanon har han svårt att beskriva. Han fick inte kontakt med familjen på flera månader.

Hans och familjens situation har blivit ett Moment 22. I Libanon finns ingen svensk ambassad eller konsultat. För att få pass måste de resa till Syrien, och dit kan de inte åka.

Shamsuddin Atamov, 30 år, är kvotflykting från Uzbekistan och har varit i Kalmar nästan ett år. Han har sin familj, fru och tre barn, två, fem och åtta år, kvar i hemlandet.

De säger båda att de ständigt tänker på familjerna. Det är svårt att koncentrera sig, att vara alert och lära sig ett nytt språk när känslor av vanmakt förmörkar tillvaron.

- Det är svårt. Men jag vill lära mig svenska bra så att jag kan starta eget företag och öppna en uzbekisk restaurang i Kalmar, säger Shamsuddin Atamov, som hade ett konditori i hemlandet och är säker på att klara av de svåra hindren att starta eget i Sverige.

Barometern-OT möter dem på Projekt Norrliden. Studieförbundet Bilda, med kristna samfund som medlemsorganisationer, driver det i samverkan med arbetsförmedlingen och kommunen. Här ser den engagerade personalen till varje individs behov för att de ska slussas ut i samhället och integreras.

Annons

I år har en tredjedel av deltagarna fått jobb och fler är på gång, berättar konsulent Solveig Johnér.

Hit till Projekt Norrliden har politiker från i stort sett alla partier kommit de senaste veckorna.

Har Shamsuddin Atamov och Samir Ali Abdul några önskemål till politikerna?

- Ja, vi har bett dem att hjälpa oss få hit våra familjer. En av dem ville att vi skulle skriva ett brev som skulle vidarebefordras till riksdagen.

Dessutom har de en annan önskan. Arbete.

- Jag vill inte läsa, jag vill arbeta. Jag har varit betongarbetare, säger Samir Ali Abdul.

En något annan situation har Fung Wai King som är invandrad från Kina till Sverige. Hon är gift med en landsman här. Hon har gått svenskkurser, arbetat på restaurang och utbildat sig på Högalids folkhögskola.

"Svenska svårt att lära sig" Hon har bott 19 år i Sverige och säger att hon har svårt att tala svenska. Men hon förstår språket ganska väl. Det är dock ingen lätt situation för någon av de tre att bli utfrågad av en journalist.

- Det är viktigt att lära sig svenska språket, annars är det svårt att få arbete. Men svenska är svårt att lära sig. Och det är svårt att få jobb i Kalmar, säger Fung Wai King, och de andra säger inte emot.

Och äntligen har hon fått jobb. Ett plusjobb på biblioteket i Smedby där hon ska få användning av sin bibliotekskunskap från hemlandet. Hon hoppas få hjälpa till med kinesisk litteratur på biblioteket.

Annons

Och bäst av allt. Arbetet varar i två år och det är riktig lön.

Nöjd? Jo, det är hon.

- Och så hoppas jag att jag ska få lära mig svenska där, säger Fung Wai King.

Margareta Krantz
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons