Annons

”Jag hinner inte med allt”

Hur intresserade är politikerna egentligen av kultur? I en serie artiklar frågar vi ut landstingets toppolitiker inför valet. I dag är det vänsterpartisten och landstingsrådet Linda Fleetwoods tur.
Nyheter • Publicerad 4 september 2014
Linda Fleetwood (V) vill satsa på kulturen tillsammans med samarbetspartierna.
Linda Fleetwood (V) vill satsa på kulturen tillsammans med samarbetspartierna.Foto: Johanna Eriksson

Vilken blir den viktigaste kulturpolitiska frågan under nästa mandatperiod?

– Kultur är en viktig del av demokratin. Den ska vara en självklar del i välfärden precis som skola och sjukvård och enligt vänsterpartiet så är välfärden inte till salu. Det är hemskt det som har hänt i Nacka där bibliotek har blivit upphandlade.

Annons

Vad har kulturen för budget i dag i landstinget per år?

– Omkring 29 miljoner. (32,9 miljoner kronor enligt Budget 2014).

Hur stor tycker ditt parti att den ska vara?

– Det är svårt att säga exakta siffror men vi vill satsa på kulturen och det ska vi göra med våra samarbetspartier.

Vill ni förändra något inom kulturbudgeten?

– Vi vill nå enprocentsmålet. (Enprocentsregeln betyder att när staten, kommunerna eller landstingen bygger nytt eller bygger om, ska 1 procent av byggbudgeten läggas på bild och formkonst.) Vi måste se över så våra institutioner klarar sitt uppdrag men vi vill även satsa på det fria kulturlivet. Vi kommer också se över organisationen. Regionförbundet delar ut pengarna från landstinget och vi har fått indikationer från institutioner och kulturskapare om att de tycker det är en knölig väg och att de hamnar långt från de som fördelar pengarna. Regionförbundet är dessutom styrt av de borgerliga partierna och landstinget är rödgrönt. Vi ska utreda hur vi ska få det här smidigare.

Annat konkret vallöfte?

– Byteatern kan räkna med ökat driftsbidrag. Vi kommer lägga in pengar till Kulturcentrum och undersöka hur det på bästa sätt ska bli en mötesplats för alla kulturformer.

Senast lästa bok?

– Bränn biblioteken läser jag nu. Det var en bibliotekarie som rekommenderade mig den och budskapet i boken är tvärtom vad titeln säger. Den handlar om en man som känner sig ensam och utanför i samhället. Han och några andra i samma situation börjar skriva insändare och för att få uppmärksamhet skriver de tvärtemot vad de egent­ligen tycker. Jag läser kommentarer på webben på ett annat sätt nu efter jag börjat med den boken.

Annons

Senaste konsert?

– Det är jättehemskt för jag minns inte ens. Det var säkert förra sommaren. Eller räknas Musik på Larmtorget nu i sommar? Då såg jag Kim Stranne.

Senaste konsert med Camerata Nordica?

– I våras i Gröna salen på Kalmar slott. Jag minns inte titeln på konserten.

Senaste scenkonstföreställning:

– Jag har varit sjukskriven för diskbråck med en nerv i kläm och har inte kunnat sitta ned. Det är en av anledningarna till att det inte har blivit så mycket scenkonst för mig. Men jag var på en dans­avslutning med Dans i Sydost i våras och såg ungdomar dansa. Det var väldigt bra men alldeles för få i publiken.

Senaste föreställningen på Byteatern?

– Det var ett tag sedan men jag tror det var Don Quijote förra hösten. Jag är spansklärare och älskar den spanska romanen och pjäsen. Min man som kommer från Marocko och inte kan svenska kunde också följa med i handlingen.

Senaste konstutställning?

– Jan Nordströms utställning i Kalmar. Det var nyligen.

Annons

Senaste utställning på Kalmar konstmuseum?

– Det var sista utställningen med han som inte jobbar på konstmuseet längre, kuratorn. Jag minns att det var bra, men mer än så kan jag inte komma på just nu.

Senaste utställningen på Kalmar läns museum?

– Jag har ofta varit där och fikat men jag skäms för att jag inte kan minnas vilken utställning jag senast besökte. Hjärtat var det nog. Det händer mycket i vårt län och det är fantastiskt men jag känner av en viss kulturstress. Jag hinner inte med allt.

Senast sedda film:

– Den gröna cykeln som gick på Saga för ett år sedan. Men jag har säkert sett tusen filmer sedan dess. Efter valrörelsen kommer jag minnas alla titlar.

Senast lyssnade låt:

– Jag lyssnar mycket på radio men i söndags hade min familj kalas med latin­amerikanskt tema för min dotter som flyttar till Nicaragua. Då spelade vi allt från kubansk salsa till nicaraguanska visor.

Senaste glasutställning:

– Vi hade möte på Glass Factory i våras. Det var häftigt att se när de blåste glas.

Annons

Vilket verk önskar du att du stod som upphovspersonen till?

– Jag önskar att få vara med barnen som får skapa i barnverksamheten på Kalmar konstmuseum. Tänk om vi politiker fick göra våra valaffischer där nere. Det skulle vara något för nästa valrörelse. Inga ord. Bara fingrar, färg, kottar och grejer.

Vilken är din sämsta kulturupplevelse?

– Absolut inte den sämsta men de svåraste kulturupplevelserna kan enligt mitt tycke vara utställningarna på Kalmar konstmuseum. Att gå själv kan vara jättesvårt. Vi tror alltid att vi måste förstå men jag tror att man kan träna sig i att bara ta in. Det är helt enkelt en träningssak.

Ägnar du dig åt någon form av kultur själv?

– Jag har dansat och hållit i kurser i latinamerikansk dans. Jag är även med i en kör, Kvinnokampskören.

Koll på kulturen?

Vem är chef på Byteatern?

– Jag känner dem väl och träffar dem ofta. Han heter något på Rydland. Det är oförskämt av mig att inte komma på deras namn. Måste du ha med den frågan? (Mia Carlsson och Daniel Rylander).

Vem är konstnärlig ledare för Camerata Nordica?

– Är det han från Polen? Jag blir så ställd. Jag kan inte ens komma på vad statsministern heter just nu. (Terje Tønnesen).

Vad heter länets hemslöjdskonsulenter?

– Det är två. Hon har mörkt hår och glasögon. Jag har svårt för namn. Jag säger ibland hundens namn, Baloo, till min man. (Agneta Gefors, textil och Anders Isgren, hård slöjd).

Vad gör Reaktor sydost?

– De jobbar med film med unga filmskapare. (Ett regionalt resurscentrum för film som verkar i Blekinge, Kronobergs och Kalmar län).

Anna Törnkvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons