Annons

Ja till handelsavtal med Vietnam

Javisst, säger EU-parlamentet till ett nytt handelsavtal med Vietnam.
Grannen Kambodja riskerar samtidigt att bli av med delar av sin tullfrihet till EU.
Ekonomi • Publicerad 12 februari 2020
EU:s tidigare handelskommissionär Cecilia Malmström tillsammans med Vietnams handelsminister Tran Tuan Anh vid ett möte i Hanoi i somras. Arkivbild.
EU:s tidigare handelskommissionär Cecilia Malmström tillsammans med Vietnams handelsminister Tran Tuan Anh vid ett möte i Hanoi i somras. Arkivbild.Foto: AP/TT

Det nya Vietnamavtalet blev i praktiken klart redan hösten 2018 under EU:s dåvarande handelskommissionär Cecilia Malmström. Bland annat lyfts tullarna helt på 65 procent av EU:s export till Vietnam, medan man på övriga varor gradvis kommer att öppna upp under de närmaste tio åren.

På onsdagen fick avtalet godkänt av EU-parlamentet med god marginal, 401 röster mot 192. Samtliga svenska ledamöter utom V och MP tillhörde ja-sidan.

Annons

– Det här innebär fina möjligheter för de cirka 600 företag från Malmö i söder till Vilhelmina i norr som exporterar dit, men också en stor potential för alla dem som importerar från Vietnam. Det här är bra för svenska företag och europeisk konkurrenskraft, sade Jörgen Warborn (M) när ledamöterna debatterade avtalet i tisdags.

Hård kritik

Samtidigt finns också rejält med kritik. En rad tveksamheter finns kring hur kommunistregimen i Vietnam egentligen sköter sig när det gäller människorättsfrågor, miljöskydd och arbetsrätt.

– Vi belönar ett land som ägnar sig åt illegalt fiske och skogsavverkning, sade belgiska miljöpartisten Saskia Bricmont i tisdagsdebatten.

Avtalsanhängarna anser dock att man genom avtalet får större chans att påverka Vietnam i rätt riktning.

– Låt oss inte göra de reformatörer och frihetskämpar besvikna, som vill se en större närvaro från EU. Vi bör ta varje chans att göra de här avtalen till plattformar för frihet och demokrati, sade svenska Karin Karlsbro (L) i debatten.

Tull för Kambodja

För Vietnams grannland Kambodja är handelsläget med EU desto tuffare. Efter varningar i flera år föreslår EU-kommissionen nu formellt att Kambodja ska förlora sin tullfria export av vissa varor, på grund av sitt agerande på människorättssidan.

"EU kommer inte stå och titta på när demokratin urholkas, mänskliga rättigheter begränsas och den fria debatten tystas", säger utrikeskommissionären Josep Borrell i ett uttalande.

Om inte EU-länderna har något emot det kommer Kambodjas tullfrihet för bland annat tyger, skor och socker att försvinna från augusti i år.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons