Annons

Hbtq-diskriminering förbjuds i Schweiz

Det blev ett överväldigande ja till den schweiziska regeringens lag om att uttryckligen förbjuda diskriminering av hbtq-personer.
Nästan två tredjedelar – 63 procent – röstade för lagen i söndagens folkomröstning.
Schweitz • Publicerad 9 februari 2020
Nästan två tredjedelar av väljarna röstade ja till lagen mot hbtq-diskriminering i Schweiz. Arkivbild.
Nästan två tredjedelar av väljarna röstade ja till lagen mot hbtq-diskriminering i Schweiz. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP/TT

– Det här är en historisk dag, säger Mathias Reynard, parlamentsledamot för Socialdemokraterna, till tv-kanalen RTS 1.

Schweiz har, till skillnad från många andra västeuropeiska länder, inte haft några lagar som specifikt skyddar hbtq-personer från diskriminering. Men 2018 antog parlamentet ett lagförslag från regeringen som innebär diskriminering på grund av sexuell läggning ska omfattas av samma paragrafer som vid kränkningar baserade på etnicitet och religion, och där förövare kan dömas till tre års fängelse.

Annons

Konservativa krafter lyckades dock få ihop de nödvändiga 50 000 namnunderskrifter som krävs för en folkomröstning.

Marc Früh från det lilla partiet EDU, som tryckt på för folkomröstningen, erkänner att resultatet är ett nederlag men tillägger:

– Vi kommer att ha skarp kontroll över hur lagen implementeras av domstolarna, säger han till RTS 1.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons