Annons

Ökänd islamist kan skickas till Italien

Den terrormisstänkte islamisten Mulla Krekar kan utlämnas till Italien. Det har det norska justitiedepartementet beslutat i det långdragna fallet, som dock kan överklagas ännu en gång – till kungen.
Norge • Publicerad 12 februari 2020
Mulla Krekar. Arkivbild från rätten i Oslo.
Mulla Krekar. Arkivbild från rätten i Oslo.Foto: Carina Johansen

I Italien väntar en dom på tolv års fängelse för förberedelse till terrorbrott på den kände islamisten, som egentligen heter Najmuddin Faraj Ahmad. Den domen är dock överklagad och har inte vunnit laga kraft.

Mulla Krekar har varit en rättslig följetong i Norge i flera år. Redan 2003 greps han och anklagades för terrorrelaterade brott i Irak. Fallet lades ner men beslut fattades om att utvisa Krekar på livstid. Utvisningen kunde dock inte genomföras eftersom han riskerade tortyr och avrättning i Irak. Han har under sin tid i Norge flera gånger både dömts och friats för hot.

Annons

I november 2015 greps Krekar i en samordnad operation, på uppdrag av Italien. Enligt de italienska myndigheterna leder Krekar ett terrornätverk och de kräver honom utlämnad.

Krekar vägrade att resa, trots norska resehandlingar, och en domstol dömde honom i somras i hans frånvaro till tolv års fängelse.

I november beslutade tingsrätten i Oslo om utlämning, men Krekar överklagade beslutet. Hovrätten gick på samma linje som tingsrätten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons