Annons

Ivriga kattägare knäckte myndighetens sajt

I dag öppnar Jordbruksverkets kattregister. Men intresset var oväntat stort och under morgonen överbelastades sidan.
Djur • Publicerad 2 januari 2023
I dag öppnade Jordbruksverkets kattregister. Arkivbild.
I dag öppnade Jordbruksverkets kattregister. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

– Det är ett väldigt stort intresse. Vid ett tillfälle hade vi över 20 000 personer som var inne och registrerade sig, säger Christoffer Leijonwirth, projektledare för kattregistret på Jordbruksverket

Enligt verket berodde överbelastningen på att för många personer varit inne på hemsidan samtidigt. Men problemet ska enligt myndigheten snart vara löst.

Annons

– Vi har tre servrar men en är överbelastad. Nu startar vi om den servern och hoppas inom kort på att systemet ska belastas lite jämnare.

Vid årsskiftet trädde den nya lagen om obligatorisk märkning och registrering av katter i kraft och under måndagen öppnade Jordbruksverkets nya e-tjänst. Från och med 2023 ska landets katter vara id-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. Det gäller såväl innekatter som utekatter. När alla katter är märkta och registrerade så menar Jordbruksverket att de kommer bli enklare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare. Men det är inte bråttom.

– Det är ingen brådska med att registrera sig. Har man problem i dag eller i morgon är det inga problem. Lagen siktar framåt för att lösa ett problem, säger Christoffer Leijonwirth, på Jordbruksverket.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons