Annons

Italienska ledare enade om budgetåtgärder

Ekonomi • Publicerad 11 juni 2019
Budgetsamtalen mellan partiledarna i Italiens koalitionsregering tog fart sedan Italiens premiärminister Giuseppe Conte hotat med att avgå. Arkivbild
Budgetsamtalen mellan partiledarna i Italiens koalitionsregering tog fart sedan Italiens premiärminister Giuseppe Conte hotat med att avgå. ArkivbildFoto: Andrew Medichini AP/TT

Den italienska koalitionsregeringens ledare har enats om att vidta åtgärder för att undkomma EU-sanktioner för brott mot EU:s budgetregler. Det skedde vid ett möte med landets premiärminister Giuseppe Conte, enligt premiärministerns kansli.

Mötet, där främlingsfientliga Legas ledare Matteo Salvini och den populistiska Femstjärnerörelsens ledare Luigi DI Maio deltog, ägde rum sent på måndagen.

Annons

Enligt ett uttalande från Giuseppe Conte ska Di Maio och Salvini nu träffa finansministern Giovanni Tria och hans stab för att göra upp om ett budgetpaket och en strategi för att undvika EU-sanktioner.

Beskedet kommer efter en tids marknadsoro kring Italiens budget, som tilltagit efter EU-valet i slutet av maj.

Koalitionspartierna Lega och Femstjärnerörelsen har bland annat propagerat för motstridiga finanspolitiska prioriteringar vad gäller skatter och offentliga investeringar. Landet hotas samtidigt av EU-böter då statsskulden överstiger 130 procent av BNP, vilket strider mot EU:s budgetregler.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons